Fost deținut al regimului Plahotniuc participă la o investiție de 14 milioane de euro în Zona Economică Liberă Bălți

Ion Chișlea
02/12/2021
Valentin Eșanu

Compania Omni Steel, specializată în prelucrarea oțelului, și-a anunțat miercuri un proiect de investiții în valoare de 14 milioane de euro într-o uzină metalurgică în subzona opt a Zonei Economice Libere Bălți, amplasată în Pănășești, Strășeni.

La prima etapă, la această uzină urmează să fie angajate 250 de persoane. Întreprinderea se va specializa în producerea barelor de oțel pentru construcții cu grosimea cuprinsă între 8 și 32 milimetri folosite la producerea betonului armat. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Compania va opera cu materie primă (deșeuri de fier) achiziționată de la agenții economici locali și va folosi tehnologia de topire a metalului prin inducție, cu un impact redus asupra mediului.

Prezent la evenimentul de lansare, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a salutat gestul investitorilor și și-a exprimat încrederea că acest exemplu va fi urmat și de alți investitori.

„Felicit fondatorii companiei și le mulțumesc pentru implicarea pe piața Republicii Moldova. Asistăm la un eveniment care susține strategia Ministerului Economiei de dezvoltare a economiei naționale: investiții în dezvoltarea platformelor industriale și crearea locurilor de muncă; atragerea diasporei acasă pentru a implementa experiența dobândită peste hotare; în cazul dat, transferul de tehnologie din România; colaborarea între domeniul IT și alte industrii, unul din investitori fiind un antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale”, a precizat Gaibu.

Unul dintre fondatorii Omni Steel cu o participație de 35% este compania moldovenească Sofilarex Plus, specializată în colectarea și exportul metalelor, controlată în proporție de 100% de omul de afaceri Valentin Eșanu.

Acesta este cunoscut ca deținut al regimului Plahotniuc, care a fost ținut doi ani, între 2017 și 2019, în arest preventiv, fiind învinuit de evaziune fiscală. Ieșit la libertate, el a deschis Asociaţia deţinuţilor politici HELP.

Un alt investitor cu o participație de 35% este compania moldovenească Omnicom SRL, ce aparține omului de afaceri Andrei Zabolotnîi, fiind fondată în 2006 în calitate de integrator de sistem în domeniul tehnologiilor informaționale și telecomunicațiilor.

Cel de-al treilea investitor este din România și senumește Alexandu Rotaru. Lui îi revine o cotă de 30% din întreprindere. Alexandru Rotaru va fi și administratorul Omni Steel.

Potrivit lui Valentin Eșanu, acum fondatorii companiei sunt preocupați de consolidarea terenurilor pe care urmează să fie amplasată uzina. Fiind vorba de o suprafață de 13 hectare, o parte încă urmează să fie achiziționată de la proprietari.

Uzina va avea o capacitate de producere a oțelului beton de 100.000–150.000 de tone anual. Angajații întreprinderii vor fi recrutați în cea mai mare parte din satele din zonă: Pănășești și Căpriana iar salariul mediu va fi de circa 12 mii de lei. Începutul procesului de producere propriu zis este preconizat pentru luna septembrie 2022.

Valentin Eșanu a relatat pentru Anticorupție.md că piețele de desfacere a produselor  întreprinderii vor fi România și Republica Moldova.

„Am fost surprins de numărul mare de companii de construcții interesate să cumpere oțelul nostru”, a menționat el.

În contextul crizei energetice și scumpirii tarifelor la gaz, dar și a unei scumpiri posibile a energiei electrice, Eșanu este convins că întreprinderea va face față provocărilor, inclusiv în ce privește concurența cu Uzina Metalurgică din Râbnița, care beneficiază de costuri de producere mici grație electricității ieftine pe care o achiziționează de la Centrala Termoelectrică de la Kuciurgan.

În ce privește competiția cu Uzina din Râbnița, Omni Steel mizează și pe faptul că Consiliul Concurenței de la Chișinău își va face bine treaba și nu va admite abuz de poziție dominantă din partea acesteia. 

Compania Sofilarex Plus a avut în ultimii doi ani o evoluție fulminantă. Dacă în 2019 aceasta înregistra o cifră de afaceri de 2,79 milioane de lei și un profit de 178,9 mii de lei, în 2020 cifra de afaceri a ajuns la 128,81 milioane, iar profitul la 12,98 milioane lei.

În luna octombrie curent, Sofilarex Plus a achiziționat două nave maritime pentru transportul de deșeuri metalice, care vor opera din Portul Internațional Giurgiulești.

Ion Chișlea
02/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii