Fost funcţionar din România, care a primit recent cetăţenia moldovenească, s-a ales cu o funcţie de conducere la Chişinău

Julieta Saviţchi
30/11/2022
Captură

Fostul șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România (ONPCSB), Daniel-Marius Staicu, a fost numit miercuri de Guvern în funcția de director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pe un termen de 5 ani, la două săptămâni după ce a primit cetăţenia Republicii Moldova.

„Avem o numire care cred eu că va face valuri în societatea noastră. Îi mulțumesc foarte mult domnului Staicu pentru acceptarea acestei provocări profesionale”, a declarat prim-ministra, Natalia Gavrilița, la şedinţa Guvernului.

Daniel-Marius Staicu a deținut funcția de șef al ONPCSB în perioada anilor 2017-2020. La moment, acesta activează în calitate de director în cadrul Direcției conformitate a Băncii comerciale VICTORIABANK – Grupul Financiar BANCA TRANSILVANIA.

Împreună cu Staicu, a primit cetăţenia moldovenească şi fostul magistrat român, Vasilică-Cristi Danileţ. Preşedinta Maia Sandu a semnat decretul la 11 noiembrie, fiind publicat în Monitorul Oficial la 18 noiembrie.

Vasilică-Cristi Danileţ a deținut anterior funcția de judecător la Tribunalul Cluj, fiind în perioada anilor 2011-2017 membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Din poziţia de membru al CSM, Danileţ a făcut dezvăluiri despre schemele de corupţie din justiţia românească.

Sistemul s-a răzbunat pentru criticele aduse, în luna iulie a anului curent Danileţ fiind exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md dacă autorităţile de la Chişinău i-au făcut vre-o ofertă, Danileţ a răspuns: „Nu una politică, vă asigur. Nu mă interesează”.

Rugat să precizeze dacă este vorba de o ofertă în sistemul judecătoresc din Moldova, fostul magistat clujean a spus: „Nu. Sunt judecător în România, încă”.

Julieta Saviţchi
30/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii