Fost funcţionar din România, care a primit recent cetăţenia moldovenească, s-a ales cu o funcţie de conducere la Chişinău

Julieta Saviţchi
30/11/2022
Captură

Fostul șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România (ONPCSB), Daniel-Marius Staicu, a fost numit miercuri de Guvern în funcția de director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pe un termen de 5 ani, la două săptămâni după ce a primit cetăţenia Republicii Moldova.

„Avem o numire care cred eu că va face valuri în societatea noastră. Îi mulțumesc foarte mult domnului Staicu pentru acceptarea acestei provocări profesionale”, a declarat prim-ministra, Natalia Gavrilița, la şedinţa Guvernului.

Daniel-Marius Staicu a deținut funcția de șef al ONPCSB în perioada anilor 2017-2020. La moment, acesta activează în calitate de director în cadrul Direcției conformitate a Băncii comerciale VICTORIABANK – Grupul Financiar BANCA TRANSILVANIA.

Împreună cu Staicu, a primit cetăţenia moldovenească şi fostul magistrat român, Vasilică-Cristi Danileţ. Preşedinta Maia Sandu a semnat decretul la 11 noiembrie, fiind publicat în Monitorul Oficial la 18 noiembrie.

Vasilică-Cristi Danileţ a deținut anterior funcția de judecător la Tribunalul Cluj, fiind în perioada anilor 2011-2017 membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Din poziţia de membru al CSM, Danileţ a făcut dezvăluiri despre schemele de corupţie din justiţia românească.

Sistemul s-a răzbunat pentru criticele aduse, în luna iulie a anului curent Danileţ fiind exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md dacă autorităţile de la Chişinău i-au făcut vre-o ofertă, Danileţ a răspuns: „Nu una politică, vă asigur. Nu mă interesează”.

Rugat să precizeze dacă este vorba de o ofertă în sistemul judecătoresc din Moldova, fostul magistat clujean a spus: „Nu. Sunt judecător în România, încă”.

Julieta Saviţchi
30/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii