FOTO // Detalii curioase despre Frontera Resources. Plahotniuc s-a întâlnit cu investitorul american încă în primăvara anului trecut, în SUA

Mariana Rață
13/03/2017
Vlad Plahotniuc și Steve C. Nicandros, dându-și mâna la un eveniment organizat de Atlantic Council, în mai 2016, în SUA. Sursa: facebook.com/ Valeriu Pașa

Contractul de concesiune a lucrărilor de explorare geologică și exploatare a hidrocarburilor de pe teritoriul Republicii Moldova, semnat pe 2 ianuarie 2017 de Guvern cu compania americană Frontera Resources, generează în continuare mai multe suspiciuni. Analistul economic Veaceslav Negruța a postat pe blogul său un comentariu în care atrage atenția la mai multe inexactități și „erori” din procesul de negociere și semnare a acestui document. De asemenea, luni, 13 martie, în presă au apărut mai multe fotografii în care directorul Frontera Resources este surprins alături de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Pozele au fost făcute încă în primăvara anului trecut, înainte ca Guvernul să ia o decizie privind un parteneriat public-privat pentru posibila concesionare a zăcămintelor și hidrocarburilor de pe teritoriul statului.

Vlad Plahotniuc, alături de Steve C. Nicandros, la o întâlnire cu potențialii investitori în Moldova. SUA, 5 MAI 2016. Foto: pdm.md

Potrivit imaginilor, Plahotniuc și președintele companiei Frontera Resources International, Steve C. Nicandros, s-ar fi întâlnit în timpul vizitei întreprinse în mai 2016 de actualul lider al PD în SUA. Nicandros face parte din International Advisory Board al Atlantic Council, organizație care i-ar fi făcut invitația lui Vlad Plahotniuc de a vizita SUA.

Potrivit site-ului oficial al PD, în timpul vizitei sale în SUA, prim-vicepreședintele de atunci al partidului a avut și o întâlnire cu „importanți potențiali investitori în Moldova”. Printre cei cu care a discutat Plahotniuc se regăsea și președintele companiei Frontera Resources International.

Premierul Pavel Filip, alături de Steve C. Nicandros, 3 martie 2017, Chișinău. Foto: mold-street.com

Expertul economic Veaceslav Negruța atrage atenția, într-o postare de pe blogul său, că întâlnirea dintre Plahotniuc și Nicandros a avut loc între o ședință a Consiliul Național pentru Parteneriate Public-Private (PPP), de pe 25 aprilie 2016, la care s-a decis excluderea examinării unui proiect privind posibila concesionare a zăcămintelor și hidrocarburilor propus ca PPP, și decizia din 20 iulie 2016 a Guvernului „privind concesionarea lucrărilor de exploatare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare”.

Fostul ministru al Finanțelor mai subliniază că, pentru a elimina orice dubii asupra legalității deciziei Guvernului, la începutul lunii septembrie 2016, Agenția Proprietății Publice a indicat o „greșeală în text” în procesul-verbal al ședinței CN PPP din 25 aprilie 2016, substituind  decizia cu una deja „corectată”, despre aprobarea concesionării de către Consiliul Naţional pentru PPP în 25 aprilie 2016.

„HG nr. 895 din 20 iulie 2016 stabilește concesionarea lucrărilor DE EXPLORARE GEOLOGICĂ a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare. În două anexe sunt stabilite condițiile „de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor (gaze naturale şi petrol) pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare, conform anexei nr.1” și condițiile „de organizare şi desfăşurare a concursului de selectare a concesionarului, conform anexei nr. 2”. Iar „condiţiile de concesionare a lucrărilor de EXPLOATARE vor fi stabilite de Guvern”. La 3 martie 2017, premierul Pavel Filip a semnat, în prezența ambasadorului SUA, cu președintele Frontera Resources, Steve C. Necandros, „Declarația comună privind EXPLOATAREA, PRODUCȚIA și DEZVOLTAREA resurselor de hidrocarburi în Republica Moldova”. Cum adică? Concesionarea s-a făcut pentru explorarea geologică, nu și pe exploatare și producție. Sau deja e concesionat tot procesul ulterior? E un abuz din partea premierului? Cert că da! Pentru că a semnat cu o companie „selectată” pentru explorarea geologică, iar „condițiile de concesionare a lucrărilor de exploatare” nici n-au fost stabilite de către guvern deocamdată”, semnalează Negruța.

Expertul consideră că explicația pentru aceste „greșeli tehnice” trebuie căutate în întâlnirile dintre Plahotniuc și Necandros.

Și fostul premier Ion Sturza a publicat luni, 13 martie, o postare pe Facebook despre „afacerea Frontera”.

„Zilele acestea finul nașului ne-a anunțat, triumfător – cum doar el știe să o facă – că americanii ne vor explora rezervele de petrol și gaze. Super! Doar că Frontera Resources e o mică și obscură companie înregistrată pe Insulele Cayman. Unicul lor „activ” este Blocul 12 din South Kakheti, Georgia. Bloc marginal, „stors” încă de pe timpurile sovietice. „Experiența” lor este de a toca banii micilor investitori de pe bursă, hrănindu-i mereu cu gogoși: iaca-iaca. Este și un așa „business”...

În octombrie 2015, au întrecut orice măsură, anunțând că au descoperit o rezerva de 3,8 trilioane metri cubi de gaze. Amploarea acestei prostii poate fi înțeleasă de specialiști, dar și de cei care dau o căutare pe Google. Spre comparație, TOATE rezervele statului Qatar sunt de 12 trilioane metri cubi! „Anunțul” sfidător a stârnit un imens scandal în Georgia, guvernul refuzând să aprobe oficial aceste „rezerve” și cerând daune companiei pentru neexecutarea prevederilor contractului de concesiune.

Ca să ai partener o companie de așa speță trebuie să fii fraier sau... Și în ce condiții! Șase milioane USD investiții?! Doar o sondă de exploatare(petrol-gaze) poate să ajungă la 5-10 milioane, lucrările seismice – la zeci de milioane. Royalty 1%?! Putem vorbi românește, redevența ar fi de minim 10%! 50 de ani, o altă glumă...”, a notat Sturza.

Fostul premier observă că „acordul de concesiune a fost semnat pe 2 ianuarie! În plin „guliai”. Nici „investitorii” nu au crezut că e serios... Au cerut recent semnarea unei declarații care confirmă că oficialii moldoveni nu erau beți pe 2 ianuarie”.

La 3 martie 2017, premierul Pavel Filip şi preşedintele companiei Frontera Resources International LLC, Steve C. Nicandros, au semnat „Declaraţia comună privind explorarea, producţia şi dezvoltarea resurselor de hidrocarburi în Moldova”. Astfel, compania va avea dreptul exclusiv de a explora pentru producerea şi dezvoltarea resurselor de hidrocarburi dintr-o zonă care cuprinde aproximativ trei milioane de acri (circa 12.000 kilometri pătraţi - n.r.) situate în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldova”. Cele 12.000 de kilometri pătraţi reprezintă circa 40% din teritoriul Republicii Moldova.

Frontera Resources Corporation, compania-mamă a Frontera Resources International LLC, are ca fondatori o companie omonimă din Insulele Cayman, unul dintre cele mai importante paradisuri fiscale de pe glob.

Potrivit portalului Mold-street.com, Frontera se confruntă cu grave probleme financiare, iar cotaţia acţiunilor sale la bursa de la Londra a scăzut în 2016 de şapte ori, ceea ce reflectă pesimismul investitorilor şi perspectivele sumbre ale companiei. În anii 2011-2015 compania a lucrat în pierdere, iar veniturile sunt în scădere. De exemplu în anul 2015 la o cifră de afaceri de 3,7 milioane de dolari obţinute din vânzările de petrol şi gaze, pierderile au constituit 20,5 de milioane de dolari. În prima jumătate a anului 2016 veniturile companiei s-au ridicat la doar două milioane de dolari, în timp ce pierderile se apropie de 11 milioane dolari.

Frontera Resources se află într-un litigiu cu Guvernul Georgiei pentru că a încercat să se sustragă de la plata unei datorii de 30 milioane de dolari până la 1 august 2016. Compania din SUA susţinea că datoria ar urma să fie plătită de subsidiara Frontera din Georgia. În plus se iniţiase şi o procedură de faliment.

Vlad Plahotniuc nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu, iar serviciul de presă al Partidului Democrat ne-a recomandat să îi expediem o solicitare pe email. Deocamdată, nu am primit un răspuns la scrisoare.

Mariana Rață
13/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii