Foto // Foști și actuali demnitari și-au comandat steme de familie la Comisia Națională de Heraldică

Anastasia Nani
17/06/2016
Steme publicate în Monitorul Oficial. Colaj: CIJM

Mai multe familii cunoscute în Republica Moldova, printre care cea a deputatului Marcel Răducan, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a lui Valeriu Zubco, fost procuror general, sau a lui Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe, și-au comandat steme personale la Comisia Națională de Heraldică de pe lângă președintele țării. Actele Comisiei au fost publicate în iunie în Monitorul Oficial, așa cum prevede Legea cu privire la simbolurile publice, stemele fiind astfel introduse în Armorialul general al țării. Elaborarea unei astfel de embleme costă aproximativ 10.000 de lei, iar până în prezent doar câteva zeci de familii le-au comandat.

"Oricine deține documente poate să apeleze la Comisia Națională de Heraldică. Aceștia completează niște chestionare despre locul nașterii, ocupație etc. În continuare, heraldistul elaborează o stemă unde pot fi reflectate aceste elemente, prin simboluri heraldice. Apoi pictorul-heraldist citește descrierea și o desenează. Acest serviciu costă aproximativ 10.000 de lei, preț care include și drapelul familiei. Lucrarea este coordonată cu beneficiarul", a explicat Mariana Șlapac, președinta Comisiei Naționale de Heraldică. 

Potrivit Marianei Șlapac, aceste embleme pot fi imprimate oriunde: pe case, veselă, lenjerie de pat, fețe de masă, pe lucruri personale. "Este o tradiție europeană care a ajuns relativ recent în Republica Moldova. La noi au înregistrat steme și beneficiari care locuiesc în România deoarece acolo nu există așa serviciu și nu există un armorial general. S-a adresat și cineva din Germania, Israel. Cei care vin susțin că vor să lase stema moștenire pentru următoarele generații", a adăugat președinta Comisiei Naționale de Heraldică.

De exemplu, stema familiei lui Marcel Răducan reprezintă, potrivit detaliilor din Monitorul Oficial, o tufă dezrădăcinată de măceș, de aur, cu trei roze înflorite de argint. Coif cu viziera deschisă, de argint. Lambrechini roșii, căptușiți cu argint. Burlet: roșu și argint. Cimier: două spice de grâu de aur, peste care broșează o cocardă tricoloră românească. Tenanți: doi monahi ortodocși - o călugăriță la dextra și un călugăr la senestra, stând într-un lan de grâu de aur. Deviza, pe o eșarfă roșie, cu litere capitale de argint: "Deo Juvante" (Cu ajutorul lui Dumnezeu).

Deputatul a refuzat însă să ne spună la ce o va folosi. "Citiți adnotarea", a tăiat-o scurt fostul ministru.

Stema familiei lui Valeriu Zubco, fost procuror general

Stema familiei Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe

Armorialul general de stat reprezintă un registru care conţine informaţii documentate cu privire la denumirea simbolului public, posesorul, numărul de identificare şi data înregistrării simbolului public; actul în baza căruia s-a efectuat înregistrarea, modificarea sau scoaterea din uz a simbolului public; descrierile oficiale-etalon şi desenele-etalon color ale simbolurilor publice vizuale, versurile şi partiturile muzicale ale simbolurilor publice auditive. 

 

 

Anastasia Nani
17/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii