Foto // Huiduieli și altercații în plenul Parlamentului între deputații de la guvernare și cei din opoziție

Anticoruptie.md
03/12/2020
Foto: Igor Munteanu

Spirite încinse, altercații și îmbrânceli. Așa poate fi caracterizată pe scurt ședința de joi a plenului Parlamentului de la Chișinău, în cadrul căreia deputații PSRM și cei din platforma Pentru Moldova au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte de lege ce ridică semne de întrebare. După ce propunerea deputaților Platformei DA și PAS de a exclude de pe agendă proiectele bugetelor anuale, dar și proiectul care prevede scoaterea SIS din subordinea președintelui a fost respinsă de majoritatea parlamentară, aceștia au blocat tribuna centrală a Legislativului.

Ulterior, a fost anunțată pauză, însă spiritele au rămas încinse. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea a propus examinarea proiectelor bugetelor anuale, iar cu majoritatea voturilor pentru, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a fost invitat să prezinte proiectul politicii bugetar fiscale. Șeful de la Finanțe a fost fluierat de opoziția, care scanda „Anticipate”. 

După ce mai mulți deputați din opoziție au încercat să se apropie de Pușcuța pentru a-i cere să se oprească, situația a degenerat, iar între deputații socialiști și parlamentarii Platformei DA și PAS s-au produs îmbrânceli. În timpul altercațiilor din sala Parlamentului, două microfoane au fost rupte, iar un pahar a fost stricat. 

Îmbrâncelile au continuat, după ce deputații PSRM și Pentru Moldova au început a vota pe bandă rulantă proiectele legilor bugetelor anuale, fără ca acestea sa fie prezentate și examinate în plen. Deputații din opoziție au blocat și prezidiul Parlamentului. După o scurtă pauză, Vlad Batrâncea s-a așezat în mijlocul fracțiunii pentru a putea conduce ședința mai departe. Noua coaliție au votat, consecutiv, mai multe proiecte de lege, acestea nefiind supuse dezbaterilor. Este vorba despre proiectul privind păstrarea în patrimoniul public a stadionului Republican, proiectul cu privire la statut juridic special pentru Găgăuzia, proiectul cu privire la statutul limbii ruse.

Amintim că proiectul de lege privind politica bugetar fiscală a fost de asemenea votat în prima lectură de coaliția PSRM - Șor. În același timp, a fost adoptat în două lecturi proiectul ce prevede scoaterea SIS din subordinea președintelui.

Anticoruptie.md
03/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii