Foto / Video // Piața Marii Adunări Naționale, împărțită pe 26 august, de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM și susținătorii Partidului Șor

Anticoruptie.md
26/08/2018
Foto: privesc.eu

Două grupuri de protestatari s-au întâlnit duminică, 26 august, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). În timp ce Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM a anunțat din timp că organizează un protest antiguvernamental începând cu ora 14.00, de dimineață, PMAN a fost ocupată de grătare, corturi și mese, aduse de reprezentanții Partidului Șor, în frunte cu liderul acestuia, care au venit în Piață pentru a critica opoziția și a-și promova formațiunea politică. În lipsa unei autorizații pentru organizarea manifestației pe spațiul din fața Executivului, aceștia par să fi avut o înțelegere cu activista civică Maia Laguta și cu Aurel Bucureanu, care au rezervat Piața pentru un protest împotriva scumpirii prețurilor la carburanți.

Urmăriți video de la protestul din 26 august din centrul Capitalei. Sursa: privesc.eu

Gheorghe Cavcaliuc, şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei al MAI, a declarat pentru Ziarul de Gardă că două grupuri de protestatari „cu viziuni diferite” au depus la Primăria Chișinău două notificări despre organizarea unor manifestații în PMAN, la 26 august, fără a concretiza despre cine este vorba. Potrivit lui Cavcaliuc, ambele grupuri au fost invitate la Poliție și au fost preîntâmpinate despre responsabilitatea pe care o poartă. 

În jurul orei 14.00, în Piața Marii Adunări Naționale, pe scena instalată de Maia Laguta și Aurel Bucureanu, sub pretextul unui protest împotriva scumpirii prețurilor la carburanți, au urcat reprezentanții Partidului Șor, în frunte cu liderul acestuia și cu primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber. Aceștia au criticat opoziția, și-au promovat proiectele și au menționat că sunt susținuți de politicieni din Parlamentul European.

În timp ce oamenii care au venit la protestul antiguvernamental s-au retras în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt și au scandat „Jos, mafia!”, în fața Guvernului, simpatizanții Partidului Șor s-au prins în dans. Mulțimile au fost despărțite de cordoane de polițiști. Manifestația Partidului Șor nu a durat decât o oră, după care simpatizanților le-au fost împărțite gratuit conserve și pâine. Aceștia au fost huiduiți de unii protestatari ai Mișcării de Rezistență, care scandau „Vindeți țara”. După contraprotestul organizat în Piața Marii Adunări Naționale, Ilan Șor a fost escortat prin spatele clădirii Guvernului. În timp ce încerca să-l intervieveze pe acesta şi pe vicepreşedinta partidului pe care-l conduce, Marina Tauber, reporterul Europei Libere, Nicu Gușan, a fost îmbrâncit de paza de corp a primarului de la Orhei.

Și Tatiana Iațco, o altă reporteră de la Europa Liberă, a fost agresată de simpatizanţii lui Ilan Şor la protestul din PMAN, în momentul în care încerca să îi filmeze.

Pe de altă parte, manifestanții care au venit să protesteze împotriva guvernării au mers în marș până la sediile principalelor instituții ale statului: Centrului Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Parlament după care s-au întors în fața monumentului lui Ștefan cel Mare. Pe rând, mai mulți lideri de opinie au luat cuvântul de pe scena instalată în fața monumentului.

Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a declarat: „Cetățeni, noi suntem puternici doar dacă suntem mulți și solidari. Vă rog, vă implor, credeți în dvs, în oamenii care nu v-au dezamăgit. O dictatură nu cade ușor, este nevoie de solidaritate”. Parlamentara afirmă și că cei care au aderat la PDM deja nu mai pot să dea înapoi, deoarece se aleg cu dosare penale. „Un deputat vândut este mai periculos decât o calamitate naturală”, a spus deputata.

Noi ne-am propus să rămânem peste noapte aici. Mâine-dimineață vom depune flori la monumentul voievodului nostru cu ocazia Zile Independenței. Vom fi primii aici, nu mai târziu de ora opt”, a declarat secretarul general al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan.

Protestatarii au votat unanim pentru o proclamație care conține toate revendicările opoziției antiguvernamentale. Între altele, manifestanții cer demisia guvernului și validarea rezultatelor alegerilor la funcția de primar al municipiului Chișinău, anularea legii privind sistemul de vot mixt, anularea imediată a legii amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardelor furate, adoptarea legii Magnițki, care va deconecta sistemul bancar de la rețelele de crima organizată. Totodată, oamenii s-au adresat autorităților Uniunii Europene, solicitând urmărirea penală a cetățenilor implicați în furtul miliardului, aflați pe teritoriul țărilor membre ale UE.

Anticoruptie.md
26/08/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii