Freedom House, despre declinul democrației în Republica Moldova: controlul PD asupra instituțiilor de stat, magistrați intimidați și reforme care bat pasul pe loc

Victoria Dodon
05/04/2017
Sursa: Freedom House

Numirea unui nou Guvern, alegerile prezidențiale și efectele continue ale scandalului „furtului miliardului” din sectorul bancar au marcat anul 2016 în Republica Moldova. Totodată, intimidarea judecătorilor care nu s-au conformat agendei politice, lipsa reformelor care să asigure integritatea în numirea magistraților, dar și „decizia politizată” a Curții Constituționale care a anticipat mobilizarea maselor în favoarea alegerilor prezidențiale directe, toate au dus la declinul nivelului democrației în țara noastră. Concluziile aparțin Freedom House și se conțin în raportul Nations in Transit 2017, lansat în această săptămână de organizația neguvernamentală cu sediul în Statele Unite ale Americii. 

Potrivir datelor, Republica Moldova rămâne în continuare un stat cu regim hibrid sau, altfel spus, guvernare în tranziție, obținând un scor de 4,93 în ceea ce privește nivelul democrației. Punctajul este mai slab decât cel de anul trecut, când țara noastră a obținut o medie de 4,88 puncte, unde „1” înseamnă cel mai înalt nivel de progres democratic, iar „7” - cel mai mic nivel. Freedom House a analizat starea democrației în cele 29 de țări din Europa și Asia, incluse în studiu, în raport cu șapte indicatori, printre care procesul electoral, libertatea presei și a societății civile, independența justiției sau corupția. 

Sursa: Freedom House

Autorul raportului pentru Republica Moldova, Victor Gotişan, accentuează că, la începutul anului trecut, Partidul Democrat din Moldova, condus de Vlad Plahotniuc, și-a consolidat controlul asupra instituțiilor guvernării în ciuda protestelor pe scară largă. „Noul guvern a fost instalat în ianuarie, în cadrul unei ceremonii închise, noaptea târziu, și abia mai târziu a fost confirmat printr-un comunicat de presă al Președinției. Acest lucru a permis ca pozițiile de prim-ministru și președinte al Parlamentului să ajungă în mâinile PD, o concentrare neobișnuită a puterii pentru un partid care s-a plasat pe locul patru la ultimele alegeri parlamentare, din 2014”, scrie expertul. 

Mass-media a rămas sub control politic și în 2016, fapt vizibil în special în cadrul campaniei electorale prezidențiale, „când instituțiile de presă au fost preocupate de lustruirea imaginii candidaților mai degrabă decât de informarea publicului”. Piața publicității este monopolizată în continuare. În ceea ce privește societatea civilă, deși a fost activă, punând presiune în cazul mai multor subiecte sociale și politice, contribuția i-a fost rareori luată în calcul, „iar Parlamentul și Guvernul doar au continuat să tragă de timp în cazul legilor și mecanismelor care ar îmbunătăți cooperarea cu sectorul civil”.

Reforma Justiției, de asemenea, a continuat lent:  

„Procedura de numire a judecătorilor și a funcționarilor-cheie a continuat să fie o sursă de îngrijorare, în special în ceea ce privește integritatea candidaților. În același timp, intimidarea magistraților care nu s-au conformat ordinelor politice a reprezentat, de asemenea, o problemă. Exemplul cel mai proeminent a fost cel al judecătoarei Domnica Manole, care a ajuns vizată în proceduri penale după ce a decis că refuzul Comisiei Electorale Centrale de a organiza un referendum constituțional, la solicitarea Platformei Demnitate și Adevăr a fost ilegal. Mai multe proiecte și inițiative legislative au fost adoptate, inclusiv privind reformarea Comisiei Naționale de Integritate în Autoritatea Națională de Integritate, dar cele mai multe dintre acestea fie vor intra în vigoare în 2017, fie vor fi blocate pentru a păstra influența politică asupra instituțiilor în cauză”, conform Freedom House. 

Anul 2017 va fi decisiv pentru Republica Moldova, în viziunea autorului raportului. „După alegerile prezidențiale, Guvernul trebuie să pună în aplicare cele mai importante reforme din domeniul justiției, combaterea corupției, adoptarea cadrului legal pentru sectorul mass-media și stabilizarea sectorului bancar în fața șomajului persistent și a scăderii nivelului remitențelor. Partidul Democrat din Moldova controlează agenda politică, iar alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la o reconfigurare a scenei politice, așa cum, potrivit sondajelor, mai multe partide parlamentare ar cădea sub pragul necesar”, concluzionează expertul.

Raportul Nations in Transit, publicat în fiecare an de Freedom House, arată că mai mult de jumătate din cele 29 de țări au prezentat scăderi în scorul privind democrația, acesta fiind al doilea cel mai mare declin din istoria sondajului, aproape la fel de mare ca cel din urma crizei financiare mondiale din anul 2008. Mai mult, pentru prima dată din 1995, în prezent există mai multe state cu regimuri autoritare decât democrații consolidate. Vecinii noștri, Ucraina, România, dar și Kosovo, au fost singurele „pete de lumină” în analiză. Ucraina și Kosovo au înregistrat progrese modeste ca urmare a reformelor structurale graduale. În România, un Guvern interimar a abordat o serie de probleme nerezolvate, cum ar fi deficiențele din sistemul electoral.

Victoria Dodon
05/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii