G4Media// „Afacerea Universitatea”: cum vrea Șor să își facă PR politic cu ajutorul României

Anticoruptie.md
25/03/2021
Facebook

Fostul ministru al Justiției din România și actualul rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Tudorel Toader, este acuzat că se implică în jocuri politice controversate cu reprezentanții Partidului Șor și vrea să deschidă o extensie a universității pe care o conduce la Orhei, scrie portalul G4Media din România.

Afacerea comportă mai multe mize importante, mai toate în favoarea formațiunii prorusești de la Orhei pe plan local și național.

Miza afacerii dubioase este deschiderea extensiei Universității Alexandru Ioan Cuza de la Iași într-un oraș mic de provincie, de nici 35.000 de oameni, conform statisticilor oficiale, în timp ce întregul raion (județ – n.r.) Orhei are un pic peste 100.000, comparabil cu orașe din România precum Botoșani, Satu Mare sau Râmnicu Vâlcea, mai scrie sursa citată.

Filiala și toate costurile logistice ar urma să fie suportate de Partidul Șor care și-ar face un capital de imagine în plus pe această chestiune. Atât la nivel local local, cât și la nivel național, acolo unde se poate lăuda chiar și cu o conlucrarii cu România pe această filieră, stat membru al UE.

În primul rând, studenții din Orhei ar putea obține facil o diplomă recunoscută direct la nivel european, iar în al doilea rând, Partidul Șor s-ar putea lăuda cu oprirea fenomenul exodului studenților din Republica Moldova, fără ca aceștia să mai meargă la studii în România.

Acest lucru ar da un plus de imagini nu numai în rândul populației în vîrstă din Orhei, votanți constanți ai Partidului Șor, dar ar atrage și segmentul tânăr.

În marea lor majoritate, studenții basarabeni care vin la studii în România rămân în orașele unde fac facultatea și nu mai revin în Republica Moldova, pe fondul lipsei de perspective profesionale și pauperizare constantă a populației din Republica Moldova.

În perspectiva în care se profilează deja ca în următoarele luni Republica Moldova să aibă alegeri parlamentare anticipate, în cazul unei reușite a acestei afaceri cu Iași, Partidul Șor ar mai putea adăuga pe agenda electorală și acest punct.

Nu este prima dată când PSD și apropiații săi încearcă să facă punți cu partidele de stânga din Republica Moldova în schimbul voturile. În trecut, Liviu Dragnea a făcut o serie de jocuri de acest timp cu oligarhul Vlad Plahotniuc, în prezent fugar și el și aliat politic al lui Ilan Șor.
 

Cum a început povestea: propuneri a la russe

Toată această afacere ce se pregătește între Tudorel Toader și Partidul Șor a început săptămâna trecută, după ce președintele raionului Orhei din Partea Partidului Șor, Dinu Țurcanu, s-a întânit la Iași cu Tudorel Toader și au discutat această afacere.

Dinu Țurcanu este un traseist politic, în trecut a fost secretarul general al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), condus de Iurie Roșca, un personaj politic cameleonic din Republica Moldova, care după ce ani de zile în anii 2000 a fost liderul mișcării unioniste din Republica Moldova, s-a devoalat apoi ca fiind în fapt un agent al Kremlinului, astăzi fiind una dintre principalele portavoci ale agendei rusești în Republica Moldova.

Dinu Țurcanu a fost cursant al Centrului de Studii NATO, București, dar ulterior a trecut în tabară politică a partidului prorus al lui Ilan Șor. Țurcanu și-a făcut studii la Universitatea din Craiova și apoi la SNSPA din București. Are și cetățenie română.

Țurcanu le-a propus lui Tudorel Toader și Prorectorului pentru strategie, dezvoltare instituţională şi personal al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Corneliu Iațu înființarea unei extensii a filialei din România la Orhei pentru ca tinerii studenți de acolo să poată beneficia de programe de studii universitare, de licență sau master.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are în prezent două extensiuni în Republica Moldova, una la Bălți, înființată în anul universitar 2010-2011 și una la Chișinău, care funcționează începând cu anul universitar 2016-2017. Cele două orașe sunt primele din Republica Moldova ca mărime, în timp ce Orhei este al 9-lea.

Pâine, circ electoral și un Robin Hood sovietic

Partidul Șor este cunoscut în Republica Moldova ca fiind formațiunea care face cele mai multe pomeni electorale în timpul campaniilor electorale. Cum mulți din orheieni au și cetățenia română, aceștia ar putea servi la comandă ca bază electorală și pentru PSD, formațiune care l-a susținut pe Toader în trecut, scrie G4Media.

Mai mult, Partidul Șor are deschise în Republica Moldova sute de „magazine sociale” care vând în special bătrânilor și persoanelor nevoiașe produse alimentare de bază de proastă calitate, dar ieftine. Astfel, Partidul Șor prin aceste manevre de reduceri la alimente își asigură voturile populației sărace din Republica Moldova.

În ciuda faptului că este suspectul principal în „furtul miliardului”, Ilan Șor se bucură de o mare popularitate locală, pe principiul unui „Robin Hood” de conotație sovietică, care a furat din avut statului, dar care împarte „prada” sub formă de investiții locale și un trai mai mult consătenilor lui din Orhei. Printre cele mai mari proiecte ale sale se numără asfaltarea drumurilor principale din Orhei și deschiderea unui parc de distracții numit „Orhei Land”.

Ilan Șor promite renașterea colhozurile sovietice ca model de dezvoltare în Republica Moldova, dar în același timp Șor a promis într-un discurs public în noiembrie 2018, că „fiecarea orheian va trai ca în Monaco”.

Continuarea pe G4Media

 

 

Anticoruptie.md
25/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii