Gazprom amenință Europa cu prețuri record pentru această iarnă. Producția companiei în scădere

Mădălin Necșuțu
16/08/2022

Compania rusă Gazprom a precizat marți, pe contul său de Telegram, că statele europene ar putea plăti până la 4.000 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaze în această iarnă.

Potrivit Gas Infrastructure Europe, din 14 august, rezervele de gaze din instalațiile europene au fost completate cu 48,6 miliarde de metri cubi. Pentru a atinge nivelul de umplere de la începutul sezonului 2019-2020, Gazprom estimează că companiile europene vor trebui să pompeze încă 23,8 miliarde de metri cubi de gaze.

„Trebuie remarcat faptul că la bursele din Europa, prețurile gazelor au depășit pragul de 2.500 de dolari. Potrivit estimărilor, dacă tendința va continua, la iarnă prețurile vor depăși 4.000 de dolari pentru mia de metri cubi”, precizează Gazprom.

Într-un bilanț de șapte luni și jumătate ale acestui an, de la 1 ianuarie până la 15 august 2022, Gazprom a produs 274,8 miliarde de metri cubi de gaz, cu 13,2% față puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cererea de gaze a companiei din sistemul de transport al gazelor pe piața internă din Rusia a scăzut în perioada menționată din acest an cu cu 2,3%, respectiv 3,6 miliarde metri cubi.

Exporturile către țările din afara CSI s-au ridicat la 78,5 miliarde de metri cubi în perioada menționată, cu 36,2% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2021.

Gazprom mai precizează că furnizează gaz conform comenzilor confirmate, iar exporturile de gaze către China sunt în creștere prin gazoductul „Power of Siberia” în cadrul unui contract bilateral pe termen lung între Gazprom și CNPC din China.

Mădălin Necșuțu
16/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii