Gazprom taie din livrările de gaze destinate României. Semnal pentru regiune, inclusiv Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
19/08/2022

Gazprom a decis, joi, să reducă cu 90% volumul de gaze exportate în România de la trei milioane de metri cubi de gaze până la un volumul de 300.000 de metri cubi.

Gazele rusești au fost importate de filiala românească a Gazprom, Wiee, prin conducta Turkstream via Bulgaria. Gazprom a micșorat substanțial livrările și către Bulgaria și Grecia. Recent, Gazprom a amenințat Europa că prețurile la gazul rusesc vor ajunge la iarnă și la 4.000 de dolari per mia de metri cubi.

Mișcarea Gazpromului vine pe fondul în care statele europene trebuie să își umple rezervoare de gaze până la 80%. Un nou regulament din 27 iunie obligă autoritățile naționale să umple cel puțin 80% din depozitele subterane de gaz până la 1 noiembrie și 90% înainte de sezonul rece.

Gas Infrastructure Europe precizează că 75,55% din depozitele de gaze în UE erau umplute pe 18 august, iar în Danemarca și Suedia nivelurile sunt de peste 90%, în Polonia – 99%.

România este în grafic cu stocurile

România are în prezent în depozite 67% din plafonul maxim, iar producția de gaze din noile zăcăminte din Marea Neagră va crește cu un milion de metri cub de gaz pe zi. România va produce pe perioada verii mai mult gaz decât folosește, astfel, este de așteptat ca stocurile să crească.

De altfel, autoritățile din România au dat asigurări că umplerea depozitelor se desfășoară în parametri normali și că stocurile vor fi făcute din timp în conformitate cu cerințele UE.

„Până la sfârșitul lunii depășim 70%. Cei 67 % înseamnă 2,6 miliarde de metri cub de gaze. Mai sunt două luni de înmagazinare, lunile septembrie și octombrie cred că vom depăși procentul acela de 80%, cred că vom ajunge undeva pe la 85%, dacă se merge în ritmul acesta de 10-15 milioane de metri cubi înmagazinați pe zi”, a declarat directorul Transgaz, Ion Sterian, într-un interviu pentru Europa Liberă.

El a explicat că iarna trecută, consumul mediu în România a fost undeva la 55 și 57 de milioane de metri cubi pe zi, la temperaturile cele mai scăzute.

„Noi, cu 26 de milioane (producție zilnică) și cu 30-32 de metri cubi extrase din înmagazinare, ne asigurăm gaze sută la sută fără să mai fi nevoie de un import, dacă se pune problema să ajungem în situația să se sisteze importurile de gaze rusești”, a spus Sterian.

Șeful Transgaz a precizat că Black Sea Oil and Gas, compania care extrage gaze din Marea Neagră, a anunțat recent Transgaz că vrea să mărească producția imediat, în circa 15- 20 de zile, cu un milion de metri cubi pe zi.

„Ei, când au pus în funcțiune, când au început producția, au început cu 3 milioane de metri cubi pe zi și vor să ajungă la 4 milioane”, a spus Sterian.

Conform celor mai recente cifre oficiale oferite de Autoritatea Națională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) din România, a fost consumată o cantitate de 81,56% de gaze naturale din producția proprie a acestei țări în luna aprilie 2022, iar importul a reprezentat numai 18,44% din totalul gazului consumat.

Autoritățile din Republica Moldova, în frunte cu șefa statului Maia Sandu, au mers la finele lunii trecute în România și au cerut expres ca România să ajute Republica Moldova cu gaze în cazul unui scenariu negativ de sistare a furnizării de la Gazprom.

Republica Moldova, fără regiunea separatistă transnistreană, consumă anual ca volum în jur de 10% din gazul consumat în România.

Mădălin Necșuțu
19/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii