Georgia, scoasă din cursa pentru UE, din cauza legilor privind agenții străini

Cornelia Cozonac
10/07/2024

Legile privind agenții străini, copiate după modelul rusesc de parlamentul de la Tbilisi, în ciuda protestelor masive, blochează drumul Georgiei către UE. Bruxellesul a decis să suspende procesul de aderare al Georgiei la UE. Despre aceasta a anunțat ambasadorului UE la Tbilisi, Pawel Herczynski, într-un comentariu postat pe X de către Delegația UE în Georgia.

„Din păcate, procesul de aderare a Georgiei la UE este oprit pentru moment – ​​acest lucru a fost decis de liderii UE în timpul ultimului Consiliu European”, a spus Herczynski.

În concluziile sale din 27 iunie 2024, Consiliul European și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la evoluțiile recente din Georgia, în special având în vedere adoptarea legii privind transparența influenței străine. Această lege reprezintă un regres în ceea ce privește etapele stabilite în recomandarea Comisiei privind statutul de țară candidată al Georgiei, conducând de facto la o stopare a procesului de aderare.

Georgiei i s-a acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE în decembrie 2023. 

Estonia, Țările de Jos, Republica Cehă și Suedia pledează pentru sancțiuni împotriva Georgiei ca răspuns la adoptarea de către parlament a legilor cdare impun ca organizațiile care primesc finanțare străină să fie etichetate drept „agenți străini”, după modelul legislației represive din Rusia, folosită pentru a bloca criticile la adresa regimului de la Kremlin. Preocupările cu privire la democrația din Georgia au crescut în ultimul timp pe măsură ce retorica oficialilor de la Tbilisi devine tot mai aproape de retorica Kremlinului.  

În mai și iunie, Georgia a fost zguduită de proteste care au apărut ca urmare a opoziției față de această lege controversată și au evoluat într-un val crescut de nemulțumire față de guvern și de direcția spre care se îndreaptă țara.

Presa internaqțională scrie că sancțiunile ar putea include suspendarea călătoriilor fără viză în UE. Această chestiune va fi discutată la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE săptămâna viitoare. O altă variantă care este în discuție este înghețarea fondurilor UE.

Chiar înainte ca legea să fie repusă în discuție după o încercare eșuată de adoptare a ei în 2023, oficialii UE și SUA au avertizat că instituțiile democratice ale Georgiei slăbesc și că țara se află sub controlul oligarhului Bidzina Ivanishvili, conducătorul din umbră al partidului Visul georgian. De asemenea, SUA iau în considerare un pachet de stimulente militare, comerciale și de liberalizare a vizelor pentru Georgia doar dacă vor renunța la controversata lege, a raportat Politico pe 20 mai, invocând un proiect de lege care urmează să fie introdus în Congres în zilele următoare, scrie presa internațională. 

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a blocat prin veto adoptarea așa-zisei „legi rusești” a agenților străini, care a scos în stradă zeci de mii de oameni și a pus în pericol aderarea țării la Uniunea Europeană. 

Cornelia Cozonac
10/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii