Gigantul rus Gazprom acuză Ucraina de reducerea volumului de gaze către Moldova: „O parte din gazele livrate rămân în Ucraina”

Anticorupţie.md
22/11/2022
Foto simbol

Concernul Gazprom acuză Ucraina de reducerea volumului de gaze ruseşti către Republica Moldova şi susţine că ţara vecină ar sustrage o parte din gazele achitate de Chişinău. Acuzaţiile se regăsesc într-un comunicat de presă al Gazprom distribuit de către agenţia de presă pro-Kremlin TASS.

„Gazprom fixează decontarea în Ucraina a gazelor rusești destinate livrării către consumatorii moldoveni în baza unui contract cu compania Moldovagaz. Volumul de gaze furnizat de Gazprom către GIS Sudzha pentru tranzit în Moldova prin teritoriul Ucrainei depășește volumul fizic transferat la granița Ucrainei cu Moldova. Volumul gazului rusesc efectiv furnizat, pentru care a fost încălcatĂplata pentru livrările curente în noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi. de gaz. Volumul total acumulat de sedimentare pe teritoriul Ucrainei este de 52,52 milioane de metri cubi. de gaz”, se arată în comunicat.

Concernul rus a precizat că, „în cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, pe 28 noiembrie de la ora 10:00, Gazprom va începe reducerea aprovizionării cu gaz către GIS Sudzha pentru tranzit prin Ucraina în valoare de o sublivrare zilnică”.

Anterior, Gazprom a raportat că furnizează gaz către Europa în tranzit prin Ucraina în valoare de 42,9 milioane de metri cubi pe zi prin stația de măsurare a gazelor Sudzha GIS. Cererea de pompare prin Sokhranivka a fost respinsă de partea ucraineană.

 Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat, marţi dimineaţă, că gigantul rus nu a rezervat capacităţi adiţionale de transport al gazelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei, din care motiv livrările de gaze ruseşti către Moldova vor fi reduse cu 56,6 la sută.

Kievul şi Chişinăul nu au comentat acuzaţiile Gazpromului.


 

Anticorupţie.md
22/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii