VIDEO // Guvernatorul BNM prognozează o diminuare a ratei inflației, începând cu luna noiembrie

Crina Dumitriu
16/11/2022

Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează că în următoarea perioadă rata anuală a inflației își va schimba traiectoria și va începe să se diminueze. „Punctul culminant al inflației a fost la sfârșitului lunii octombrie, iar din noiembrie rata inflației va începe să scadă”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul prezentării Raportului 4 privind inflația. Războiul din  Ucraina a generat o criză de proporții în mai multe domenii, rata inflației ajungând la 34,6%, cel mai înalt nivel înregistrat până acum în Republica Moldova.    

Efectul de diminuare a ratei inflației se produce urmare deciziilor de politică monetară ale BNM din ultimul an, a mai spus guvernatorul BNM. Luând în calcul prognozele curente, BNM urmează să treacă de la o politică monetară restrictivă la una stimulativă.  Astfel, se urmărește crearea unor condiții prielnice de finanțare pentru mediul de afaceri și populație.

Inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul IV, anul 2022, iar ulterior va intra într-o nouă fază, diminuându-se pentru următoarea perioadă prognozată. Această scădere a inflației va avea loc pe toate componentele, arată prognoza băncii centrale.

Astfel urmează ca cererea agregată să fie negativă din cauza deteriorării cererii externe și a finanțării consumului casnic, dar și datorită condițiilor monetare restrictive aplicate până acum de BNM.

Prezentând ultimul raport asupra inflației din anul curent, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că toate tendințele pe care BNM le-a anticipat în prognozele anterioare rămân în general valabile. Chiar dacă urmează o schimbare de traiectorie a ratei anuale a inflației, șeful băncii centrale precizează că trebuie luate în calcul și eventuale riscuri și incertitudini pentru perioadă de prognoză ce urmează. Octavian Armașu subliniază că BNM va continua să monitorizeze situația și, la necesitate, va interveni cu ajustările de rigoare.

Printre principalele incertitudini interne se numără asigurarea cu necesarul de resurse energetice și prețul acestora, ajustarea tarifelor, fluxul refugiaților, precum și condițiile meteorologice.

De asemenea, se întrevăd riscuri externe - oferta redusă pe plan mondial, dar și cotații înalte la resurse energetice și alte materii prime. În același timp, multe incertitudini rămân legate de războiul din Ucraina.

În luna februarie 2023, BNM va prezenta următorul raport asupra inflației.

Crina Dumitriu
16/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii