Guvernul dă asigurări că plățile față de Gazprom vor fi onorate la timp. De unde va lua bani

Ion Chișlea
20/01/2022

Prim-ministra Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu au anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Moldovagaz își va onora obligațiile contractuale față de Gazprom și va achita jumătate din gazul livrat în ianuarie de către concernul rusesc până la sfârșitul zilei de 20 ianuarie.

Sursele pentru asigurarea plăților au fost discutate și stabilite în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit Nataliei Gavrilița, deciziile nu includ cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.

„Vom adopta alte măsuri care să ofere companiei Moldovagaz timp pentru acumularea banilor necesari pentru plata în avans a gazelor natuale”, a menționat prim-ministra.

Este vorba despre amânarea achitării taxei pe valoarea adăugată pentru gazele importate deja în această lună de către Moldovagaz, dar și de plata în avans de către Guvern a compensațiilor oferite consumatorilor la factura de gaz. Compensațiile vor fi transferate imediat către Moldovagaz, iar apoi sumele compensațiilor vor fi deduse din facturile pentru luna ianuarie.  

Gavrilița a mai spus că aceste două măsuri ar trebui să acopere suma lipsă pentru asigurarea plății în avans solicitată de Gazprom.

Referindu-se la intransingența cu care Gazpromul nu îngăduie nicio amânare, cât de mică, a achitării a 50% din importul pentru luna în curs, șefa Guvernului a remarcat că în anii precedenți concernul rusesc i-a permis Moldovagaz să acumuleze datorii în perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni.

„Acum, când prețurile sunt anormal de înalte, Gazprom nu mai este atât de îngăduitor”, a subliniat Gavrilița.

Marți, Moldovagaz a primit o scrisoare oficială de la Gazprom, care a anunțat că va sista livrarea de gaze naturale Republicii Moldova vineri la ora 9.00 dacă Moldovagaz nu va plăti pentru jumătate din consumul pentru luna ianuarie până la sfârșitul zilei de joi. Concernul rusesc a invocat în susținerea acestei cerințe o prevedere a acordului semnat în 2007 și prelungit în luna noiembrie 2021.

La momentul trimiterii scrisorii, suma solicitată pentru plată era de circa 63 de milioane de dolari, dintre care Moldovagaz are posibilitatea să acopere doar 38 milioane, alte 25 urmând să fie identificate.

Ion Chișlea
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii