Guvernul de la Chişinău, în aşteptarea iernii „grele”: rezerve şi surse alternative de import la gazele naturale, energie regenerabilă şi compensaţii pentru persoanele vulnerabile

Julieta Saviţchi
02/08/2022
Captură

Republica Moldova se confruntă cu o situaţie complicată privind aprovizionarea cu resurse energetice şi a aprobat o serie de măsuri pentru a depăşi perioada rece a anului. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că cea mai vulnerabilă rămâne situaţia aprovizionării cu gaze naturale, dar a dat asigurări că ţara nu va rămâne fără resurse energetice.

Spînu a precizat că Guvernul analizează trei scenarii privind riscurile de aprovizionare cu gaz rusesc: limitarea în proporție de 35%, de 50% sau de 100%.

„CET Nord funcţionează pe bază de gaze naturale, există consumatorii casnici, care au centrale termice şi pregătesc mâncarea la aragaz, întreprinderi care folosesc doar gazele naturale. Sarcina principală este de a asigura ţara cu gaze. Problema nu constă în logistică, dar în preţ. Am semnat un acord cu BERD de 300 milioane de euro. Avem rezerve financiare pentru situații extreme ca limitarea sau întreruperea furnizării de gaze naturale. Ne propunem o reducere voluntară a minim 15% din consumul de gaze, după modelul ţărilor din Uniunea Europeană. Am elaborat Legea privind crearea stocurilor de gaze naturale. Avem deja stocuri de 24 milioane de metri cubi. Comisia Europeană a oferit 75 milioane de euro pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la gaze naturale”, a declarat vicepremierul.

Oficialul a recunoscut că rezervele sunt suficiente pentru o lună, pe timp de vară, şi pentru o săptămână, pe timp de iarnă. La fel, şi banii oferiţi de BERD sunt suficienţi pentru aprovizionarea cu gaze timp de o lună.

Andrei Spînu a mai comunicat că Guvernul va lansa săptămâna curentă negocieri cu Ministerul Energiei de la Bucureşti privind procurarea gazelor naturale din România.

„Vom avea rezerve de gaz, surse alternative de import, ne pregătim de scenariile în care unele întreprinderi trec pe surse alternative de energie și vom promova consumul rezonabil în companii, instituții publice și consumatori casnici”, a precizat Spînu.

Vicepremierul a dat asigurări privin acordarea compensaţiilor pentru păturile vulnerabile în perioada rece a anului: „A fost aprobată Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Acest fond va permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru gaze naturale, energie electrică și termică. Cum am făcut anul trecut așa vom face și anul acesta”.

Andrei Spînu a reiterat mai multe acţiuni care vor fi întreprinse de Guvern pentru depăşirea crizei energetice în perioada rece a anului.

Este vorba de majorarea cotelor de capacitate pentru instalațiile fotovoltaice montate pe terenuri până la valoarea de 120 de megawatt, aprobarea suportului financiar pentru IMM-urile privind retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică, a început achiziţia de păcură în rezerva de stat pentru Termoelectrica. 

Republica Moldova a fost conectată la rețeaua europeană de transport a electricității și au fost diversificate sursele de achiziționare a electricității.

Julieta Saviţchi
02/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii