Igor Dodon a fost vizat în patru decizii ale Consiliului Nediscriminare, pentru discurs discriminatoriu, dar nu și-a cerut scuze nici o dată

Mariana Colun
20/05/2020

După ce recent, președintele Igor Dodon a fost obligat de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității să prezinte scuze publice pentru declarațiile discriminatorii în adresa liderei PAS, Maia Sandu, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat deciziile Consiliului în care este vizat șeful statului. Am constatat că, deși există patru decizii în care Igor Dodon a fost obligat să prezinte scuze publice pentru derapajele discriminatorii, acesta nu s-a conformat nici o dată deciziilor Consiliului pentru egalitate. Experții susțin că de vină sunt lacunele din legislație, însă persoanele a căror demnitate a fost lezată de Igor Dodon se pot adresa la CEDO pentru a-și face dreptate.

În martie 2017 președintele Republicii Moldova a fost obligat să își ceară scuze public pentru declarațiile sale instigatoare la discriminare pe criteriu de origine etnică. Decizia a fost luată de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității la 1 martie, în urma unor afirmații discriminatorii ale lui Igor Dodon împotriva unioniștilor și românilor. „Voi ce, cu totul страх потеряли românii, unioniştii ? [...] dar dumneata, Mihail Fiodorovici, ie-ţi-l pe nepot-tu şi rupe-o la Bucureşti. Vrei unire? Du-te acolo. Nu ai ce căuta în Parlamentul Republicii Moldova [...] Aceasta se numeşte promovarea deschisă a unionismului. Eu vreau să vă spun că noi lucrul ăsta nu o să-l permitem. Nu vă jucaţi cu focul. O să vă ieie oamenii în furci. Dacă credeţi că aţi furat miliardul şi oamenii să rabde prostiile acestea, nu o să vă rabde absolut deloc. Eu lucrul ăsta vi-l promit. Vreţi să o luaţi în cap? O să o luaţi. Eu o spun, scuzaţi că aşa dur, dar chestia asta nu se permite. Noi suntem stat independent Republica Moldova”, a afirmat Igor Dodon. În apărarea sa șeful statului a făcut trimitere la dreptul său la libera exprimare. „Reclamatul menţionează că faptele relatate de petiţionari reprezintă acţiuni întreprinse în perioada anilor 2014-2015, prin care reclamatul a opinat în ipostază de deputat, preşedinte de partid şi concurent electoral. Prin opinarea asupra unor chestiuni politice, reclamatul şi-a exercitat dreptul constituţional stipulat la art. 32 din Constituția Republicii Moldova”, se arată în decizia din 1 martie. Consiliul a decis că Dodon va aduce scuze publice pentru afirmațiile instigatoare la discriminare pe criteriu de origine etnică, șeful statului însă nu s-a conformat.

Tot în 2017, la 25 septembrie, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității a emis o decizie prin care constată că prin unele declarații făcute, Dodon a instigat la discriminare pe criteriu de orientare sexuală. „Este foarte greu să fii președintele tuturor. Eu cred că președinte al tuturor trebuie să fie sau mut (...) Astăzi am avut întrevedere cu partenerii cu 30 și ceva, 40 de ambasadori, UE, CSI, SUA, China și cineva din ambasadorii țărilor membre UE mi-a spus: „Uite, peste o săptămână, două, vor fi niște proteste sau niște marșuri a minorităților sexuale în Chișinău”. Păi probabil n-o să pot să-i reprezint nici acum, adică sunt sigur că n-o să pot să-i reprezint niciodată pe astfel de categorie”, a afirmat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni TV.

Președintelui i s-a recomandat să aducă scuze publice și să fie mai responsabil față de declarațiile pe care le face. Nici de această dată Dodon nu a prezentat scuze publice.

Peste doar o lună, la 31 octombrie 2017, Dodon a fost vizat din nou într-o decizie a Consiliului pentru egalitate. De această dată, președintele a fost obligat să prezinte scuze publice pentru afirmațiile discriminatorii la adresa femeilor în etate. Conform deciziei, în cadrul unei conferințe de presă din august 2017, șeful statului a făcut o etichetare umilitoare față de femeile în etate, numindu-le „babe de la piață”. Nici de această dată Igor Dodon nu a prezentat scuze publice.

Ultima decizie a Consiliului în care este vizat președintele țării a fost emisă la 6 aprilie pentru declarațiile discriminatorii în adresa liderei PAS, Maia Sandu. Consiliul a fost sesizat de către deputata PAS, Doina Gherman, care a menționat că șeful statului a făcut declarații cu caracter sexist și umilitor în adresa șefei sale de partid, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” din 14 februarie. Șeful statului a comentat inițiativa Maiei Sandu de a semna un pact de neagresiune cu partidele de dreapta în felul următor: „Stimați bărbați de pe dreapta! A venit o doamnă cu inițiativă, da voi, ca niște gentlemeni, ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe”.

Consiliul a constatat că declarația președintelui Dodon reprezintă instigare la discriminare și discurs sexist și i-a recomandat să aducă scuze publice pentru declarațiile sexiste și instigatoare la discriminare prin intermediul aceleași modalități sau mijloace prin care au fost răspândite. Totodată, Consiliul i-a mai recomandat șefului statului „să depună toată diligența și responsabilitatea în pozițiile sale publice și să se abțină pe viitor de la declarații sexiste și instigatoare la discriminare”.

Deocamdată, șeful statului nu s-a conformat deciziei Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității.

Legea cu privire la asigurarea egalității nu permite Consiliului să aplice sancțiuni pentru neexecutarea deciziilor. Juriștii Consiliului se poate adresa în judecată în cazul neexecutării deciziilor, pentru aplicarea răspunderii contravenționale, însă Igor Dodon beneficiază de imunitate și nu poate fi tras la răspundere. În acest caz, experții recomandă persoanelor care se simt lezate de exprimările discriminatorii să se adreseze la CEDO.

„Persoanele vizate în mod direct de exprimările lui Dodon au dreptul să se adreseze la CEDO pentru neexecutarea deciziilor Consiliului. De multe ori am zis că acest titlu de recomandare, care a fost oferit de Legea pentru asigurarea egalității, va duce la neexecutarea deciziilor Consiliului de mai marii, cum este Dodon, care deține cea mai înaltă funcție în stat. Respectiv, singurul remediu care îi rămâne persoanei lezate de exprimările lui Dodon e să meargă la CEDO și să spună că în legislația Republicii Moldova există un remediu ineficient. Este insuficient să constați discriminarea sau instigarea la discriminare. Acestea trebuie să aducă o remediere a situației. În cazul persoanelor vizate, dacă Consiliul decide că trebuie să fie aduse scuze publice, să le aducă. Legea nu permite Consiliului să impună persoana vinovată să aducă scuze. Igor Dodon nu se consideră obligat să aducă scuze, nici să recunoască că a acționat într-un fel discriminator. El consideră că are imunitate în lumina faptului că este președinte de țară”, a comentat jurista Doina Ioana Străisteanu.

Mariana Colun
20/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii