Ilan Șor, condamnat și lipsit de mandatul de deputat

Tatiana Gherța
26/04/2023
diez.md

Deputații, pregătiți să examineze proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea de drept a calității de deputat în Parlament a lui Ilan Șor. Raportul inițiativei legislative a fost aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 26 aprilie, a Comisiei juridice, numiri și imunități. 

Decizia vine după ce, pe 13 aprilie, Curtea de Apel l-a recunoscut vinovat pe Ilan Șor pentru două infracțiuni: escrocherie și spălare de bani. Pentru aceste infracțiuni deputatul fugar, Ilan Șor a fost condamnat de instanță la 15 ani de închisoare. Suma prejudiciului material pe care Ilan Șor este obligat să o restituie este de peste 5,2 miliarde de lei. Banii vor fi încasați din bunurile și veniturile ce-i aparțin lui Șor.

Totodată, proiectul de hotărâre prevede că un mandat de deputat în Parlament, care aparține Partidului Politic „ȘOR”, ar putea fi declarat vacant. Inițiativa va fi inclusă pe ordinea de zi în una din ședințele parlamentare din această săptămână. 

Parlamentul va examina proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea de drept a calității de deputat în Parlament a lui Ilan Șor

Precizăm că, procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a specificat că decizie de condamnare este definitivă și că ar putea reprezenta un argument definitoriu pentru autoritățile din Isralel, acolo unde se află în acest moment Ilan Șor. Potrivit ei, în acest moment nu ar mai exista premise pentru ca procedura de extrădare să nu fie efectuată.

Tatiana Gherța
26/04/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii