Ilan Șor, dat în urmărire internațională

Julieta Savițchi
30/07/2019

Ilan Șor, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a fost anunțat, marți, în urmărire internațională. Decizia a fost luată de Ministerul de Interne, la patru zile după ce Curtea de Apel Cahul a emis pe numele său un mandat de arestare  pe un termen de 30 de zile și a avizat darea acestuia în urmărire generală. 

Sarcina a fost pusă pe seama Inspectoratului General de Poliție și al Biroului Național Interpol. Astfel, dacă Șor va fi reținut în altă țară, acesta urmează să fie extrădat autorităților de la Chișinău. Ilan Șor nu va putea fi extrădat însă dacă va fi reținut pe teritoriul Israelului, deoarece, potrivit procurorei Anticorupție, Adriana Bețișor, fostul primar de Orhei ar deține și cetățenia acestui stat.

Procuratura municipiului Chişinău a a intentat între timp un dosar penal privind trecerea ilegală a frontiere de stat de către Ilan Șor. Potrivit procurorilor, acesta ar fi părăsit țara la 14 iunie de la Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră

Amintim că procurorii Anticorupție au solicitat, la 26 iunie, mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor și darea acestuia în urmărire generală. Concomitent, s-a aplicat sechestru pe bunurile fostului primar de Orhei, inclusiv pe conturile unor agenți economici afiliați acestuia. Curtea de Apel Cahul a amânat pentru 19 iulie examinarea demersului procurorului privind eliberarea mandatului de arestare pe numele lui Ilan Șor. Instanța și-a argumentat decizia prin faptul că avocații desemnați din oficiu au solicitat o pauză pentru a face cunoștință cu dosarul. Avocații contractați de controversatul businessman nu s-au prezentat la ședință. ​Ședința din 19 iulie de asemenea a fost amânată, pentru că unul dintre judecători se afla în concediu de boală.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. 

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Procurorii au cerut anterior o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul businessman.

 

Julieta Savițchi
30/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii