În Moldova, a fost înregistrat al doilea caz de variola maimuței

Ilie Gulca
17/08/2022

În Republica Moldova a fost confirmat al doilea caz de contaminare cu variola maimuței – un cetățean al Republicii Moldova, care a revenit pe 15 august din Paris. Primul caz de variola maimuței a fost depistat pe 8 august.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, simptomele, precum slăbiciuni generale, transpirație abundentă, erupții cutanate multiple, au apărut săptămâna trecută.

Ajuns la Chișinău, bărbatul s-a deplasat, împreună cu un prieten, cu mașina, de la aeroport la Institutul de Medicină Urgentă, pentru a fi examinat de un medic, care, la rândul său, l-a redirecționat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost internat cu suspecție la variola maimuței.

Pe 16 august, au fost recoltate specimene și transportate pentru investigații de laborator la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Testul RT-PCR pentru variola maimuței a fost pozitiv. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Starea pacientului este de gravitate medie, stabilă.

În primul caz, variola maimuței a fost confirmată în Republica Moldova, la un cetățean străin, care s-a deplasat din Statele Unite ale Americii, în interes de serviciu.

Simptomele variolei maimuței sunt de obicei febra, durerile de cap, ganglionii limfatici umflați, durerile musculare și erupțiile cutanate.

Pentru a preveni infectarea cu variola maimuței, medicii recomandă să vă spălați mâinile cu apă și săpun, să evitați contactul apropiat cu persoanele, care suspectează că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate etc. Dacă suspectați că aveți variola maimuței, solicitați asistență medicală.

În 1970 a fost depistat primul caz de infectare cu variola maimuței la om, în Republica Democrată Congo, unde s-au înregistrat până acum majoritatea cazurilor de variola maimuței la oameni. Ulterior, cazurile s-au răspândit și în alte state din Africa Centrală și de Vest, însă Europa nu a reprezentat o zonă cu risc endemic.

În ultimele săptămâni, o serie de cazuri de variola maimuței au fost raportate în mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România.

Ilie Gulca
17/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii