INTERVIURI// Ce spun rectorii unor universități ce urmează a fi comasate în cadrul reformei educaționale în învățământul superior

Mădălin Necșuțu
01/07/2022
USEFS

Portalul Anticorupție.md a stat de vorbă cu mai mulți conducători au unor instituții ce urmează a fi comasate în urma reformei preconizate în domeniul educației universitare. Cei mai mulți nu văd niciun beneficiu, dar mai mult speculează că ar exista și o serie de beneficii pecuniare sau interese obscure.

Pe de altă parte, Ministerul Educației își asumă o reformă necesară pe care, încă din 2015, mulți dintre guvernanți nu au avut curajul să o implementeze în condițiile unei scădere drastice a numărului de studenți din Republica Moldova și a perspectivelor tot mai proaste în această privință.

Redăm integral discuții cu doi dintre rectorii ale căror universități ar urma să fie comasate ca urmare a reformei universitare:

Veronica Prisăcaru, rector al Universității Agrare de Stat din Moldova:

R: Ce părere aveți despre noua reforma universitară care se pregătește de către Ministerul Educației?

Veronica Prisăcaru: Universitatea noastră va împlini 90 de ani anul viitor, fiind înființată în 1933.

Pe de o parte, eu înțeleg raționamentul Ministerului Educației, deoarece sunt sunt și eu manager și factor de decizie la nivel național sunt anumite obiective și viziuni care se vor atinse. Pe de altă parte, fiind componentă a comunității academice îmi vine greu să percep ideea că această instituție ar putea să nu mai existe într-un timp foarte scurt.

Împreună cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urmează să mai venim cu o abordare proprie a problemei în vederea raționalizării costurilor pentru sporirea calitășii procesului educațional și științific. Vom vedea în ce măsură să argumentăm ideea de a rămas în continuare o instituție separată și vom vedea dacă vom reuși să o facem.

Atâta timp cât proiectul este pus în discuție, deoarece nu există o decizie finală aprobată, am considerat că putem veni și noi cu niște abordări proprii ale problemei și să încercăm să fim credibili în fața factorilor de deciziei.

R: Câți studenți aveți în prezent?

Veronica Prisăcaru: Avem circa 3.700 de studenți la toate toate cele trei cicluri de studii: licență, masterat și doctorat. Tendința de reducere a numărului studenților este o una comună pentru toate instituțiile universitare din Republica Moldova.

Dacă facem comparație cu mari universități europene, ne dăm seara că cifra studenților noastră e mică. Dar tendințele demografice cu care se confruntă țara noastră și migrația masivă, evident că își lasă amprenta fluxului de candidați la studii pentru instituția noastră, dar și altele din Republica Moldova. Cu toții ne-am dori să vedem mai mulți studenți în fiecare, dar sunt anumite circumstanțe care nu depind de instituțiile de învățământ.

 

Veaceslav Manolachi – rector Universitatea de Stat de Educație de Fizică și Sport

R: Cum vedeți noua comasare care se pregătește în cazul reformei unviersitare, una care vă afectează direct?

Noi suntem unica universitate de profil din Republica Moldova. Baza tehnico-materială și științifică de la universitatea noastră este una dintre cele mai bune din arealul românesc, mă refer aici și la Republica Moldova și la România.

Universitatea de Educație de Fizică și Sport pregătește anual cadre performante – antrenori, metodiști, profesori de educație fizică – care aduc rezultate prin discipolii lor de la campionatele europene, mondiale și jocurile olimpice.

De asemenea, pregătim cadre la nivel de doctorat, inclusiv pentru România, acolo unde până acum am pregătit 217 doctori în științe în domeniul educației fizice. Aceștia au format apoi facultățile de educație fizică din România și anume 15 astfel de instituții de învățământ.

Avem de asemenea un centru științific, 14 laboratoare de științe, editură, tipografie, bibliotecă performantă, cantină, 14 săli sportive și trei blocuri de studii, bazin de înot, teren de mini-fotbal, teren de handbal. Avem tot ce ne trebuie.

De asemenea, cadrele didactice au în proporție de 90% titluri științifice. Avem în total circa 2.700 de studenți la licență, masterat și doctorat.

Eu cred că această comasare nu este un lucru bun. Nu vreau să vorbesc în numele celorlalte universități, dar universitatea noastră este unica în țară. La fel ca și Academia de Arte sau Academia de Poliție.

R: Ce parteneriate externe aveți în prezent?

Noi facem parte dintr-o rețea foarte mare transfrontalieră de universități de profil. Circa 600 de studenți de la universitatea noastră învață prin schimb de experiență în alte țări pentru a doua specializare. De exemplu, dacă la noi învața specialitatea de fitness, în altă țară va învața kinetoterapie. Avem astfel de parteneriate cu România, Ucraina și Kazahstan.

Organizăm în fiecare an șase congrese științifice, iar la noi vin profesori de sport cu renume mondial.

Dacă noi nu vom fi ca și până acum o universitate aparte, se va pierde tot. Asta este distrugere. Nu cred eu că mulți bani vor fi economisiți cu Universitatea de Educație Fizică și Sport. Mai mult, noi facem și prestări de servicii către populației. Mă refer aici la bazinul de înot, la sălile de sport.

R: Vedeți anume interese, poate unele chiar obscure?

Eu cred că cineva are în această comasare și interese pecuniare. De exemplu, eu am reușit să readuc bazinul de înot printr-o serie de procese în instanță. De asemenea, mulți oameni de afaceri vin și îmi propun să cumpere din terenurile bazelor noastră pe 150.000 de euro pe un ar. Iar eu i-am refuzat.

Mai avem un teren de trei hectare de pământ, mai avem un camin studențesc pe 3.700 de metri pătrați, mai avem un lac pe strada Trandafirilor.

Am putea ajunge în situația Universității de Educație și Fizică din Tbilisi, care în urmă cu 10 ani a fost luată și i s-au vândut toate proprietățile. Peste cinci ani de zile au realizat că au făcut o greșeală și au redeschis universitatea. Construiesc acolo de cinci-șase ani de zile, dar nu au reușit să facă nici măcar jumătate din baza materială de dinainte. Așa s-a întâmplat și în Uzbekistan. Iar noi suntem pe cale să călcăm pe aceeași greblă.

Eu nu văd nicio optimizare în acesta comasare. Sunt de părere că unele instituții trebuie să dispară de la sine, dacă nu au acreditări și studenți, dar dacă instituția are studenți și are rezultate deosebite, atunci nu văd motiv pentru comasare. Noi avem și campioni mondiali și europeni și premianți la Jocurile Olimpice.

De asemenea, avem antrenori moldoveni de loturi naționale în România sau Franța, la mai multe sporturi.

 

Mădălin Necșuțu
01/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii