„Între 550 lei și 875 de lei pentru un metru cub”. Guvernul a prezentat planul de asigurare a populației cu lemne de foc pentru sezonul rece

Ilie Gulca
04/08/2022
Foto: Agenția Moldsilva

Consumatorii casnici vor cumpăra lemn de foc la un preț similar celui din 2021 după ce Guvernul a subvenționat Agenția Moldsilva cu peste 64 de milioane de lei. Pe site-ul 999.md, un metru ster de lemn se vinde cu 1.300-1.600 de lei, dar în cele mai frecvente cazuri prețul este unul negociabil.

„Prețul de vânzare a lemnului de specii tari va varia între 550 lei și 875 de lei pentru un metru cub. Pentru lemnul moale, prețurile vor fi între 350 și 475 de lei pentru un metru cub. Întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, în special celor de învățământ. Agenții economici nu vor putea cumpăra de la Moldsilva lemn de foc pentru comercializare”, se menționează într-un comunicat al Guvernului despre principalele măsuri incluse în planul de acțiuni al Guvernului pentru aprovizionarea cu lemne de foc pentru perioada rece 2022-2023. 

După spusele secretarului general al Guvernului, Dumitru Udrea, „acest plan urmărește consumul echitabil și responsabil al resurselor de lemne de foc pe durata sezonului rece, dar și distribuirea corectă a lemnului de foc și prevenirea tăierilor ilegale de pădure”.

Guvernul va asigura accesul la lemne de foc pentru consumatorii din cele 658.000 de gospodării casnice din țară, precizează sursa citată, care utilizează sobele tradiționale pe lemne ca sursă principală de încălzire a locuinței.

„În prima tranșă de vânzări, octombrie - noiembrie 2022, fiecare gospodărie casnică care face parte dintr-un grup social-vulnerabil sau reprezintă o familie care se încălzește doar cu lemne va putea cumpăra la un preț plafonat până la 3 metri steri. În cea de-a doua tranșă, decembrie 2022 - ianuarie 2023, Agenția Moldsilva va acorda adițional masă lemnoasă în funcție de condițiile climatice și stocurile disponibile”, a adăugat Dumitru Udrea.

Conform planului, livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale pe numele proprietarilor de gospodării casnice, care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat.

Anual, consumatorii folosesc în sezonul rece aproximativ 1 milion de metri steri de masă lemnoasă. Pentru a asigura accesul populației la lemnul de foc, în acest an, Agenția Moldsilva va acoperi circa 800.000 de metri steri din volumul necesar.

În acest scop, Guvernul a decis ca lucrările silvotehnice în fondul forestier național planificate pentru primăvara lui 2023 să fie efectuate mai devreme.

Începând cu sfârșitul lunii septembrie, volumul de lemn de foc disponibil pentru vânzare va fi afișat săptămânal de Agenția Moldsilva pe paginile oficiale ale întreprinderilor silvice.

În scurt timp, Guvernul va lansa adițional o linie verde dedicată informării populației despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Cetățenii vor putea folosi linia verde pentru a sesiza autoritățile despre tăieri ilicite sau nereguli în procesul de distribuire a lemnului.

Ilie Gulca
04/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii