Investigație CIJM: Petrov-Minnikhanov-Putin: triada propagandei ruse în Găgăuzia

Anticoruptie.md
18/04/2023
Colaj CIJM

Poliția de Frontieră a catalogat drept falsuri declarațiile liderului Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, care a spus că ar fi fost declarat persona grata în Republica Moldova, după ce i-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova. Anticoruptie.md a relatat despre legătura strânsă între Minnikhanov și Putin, dar și despre faptul că miza celor doi ar fi instalarea în fotoliul de bașcan al Găgăuziei a lui Victor Petrov, unul dintre cei opt candidați la funcție.

Într-un comuncat remis presei, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, la unison cu mai mulți reprezentanți ai puterii de la Chișinău, menționează că tentativa liderului din Tatarstan de a face campanie electorală în Republica Moldova reprezintă o imixtiune.

„Sunt false declarațiile unui oficial rus recent returnat din țara noastră precum că a fost declarat „persoană non-grata” în Moldova. Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, se arată în nota Poliției de Frontieră.

Rustam Minnikhanov este președinte al Tatarstanului din 2010. Pe 26 ianuarie curent, Statele Unite ale Americii au anunțat sancțiuni împotriva lui și a soției sale. În comunicatul emis de autoritățile SUA se menționează faptul că „SUA l-a sancționat pe Rustam Nurgaliyevich Minnikhanov (Minnikhanov), cetățean rus și președinte al consiliului de administrație al companiei Tupolev Public Joint Stock, care produce bombardiere strategice pentru forțele armate ale Rusiei. Minnikhanov este și șeful longeviv al Tatarstanului, un subiect federal al Federației Ruse. Minnikhanov este vizat, în conformitate cu E.O. 14024 pentru că este sau a fost lider, oficial, ofițer executiv superior sau membru al consiliului de administrație al Guvernului Rusiei și pentru ca activează sau a activat în sectoarele de apărare sau conexe, precum și aerospațiale ale economiei Federației”.

Cu 3 zile înainte ca SUA să anunțe noile sancțiuni, Minnikhanov a avut o întrevedere personală cu președinte rus, Vladimir Putin. Acesta l-a informat despre sprijinul Tatarstanului pentru așa-numita operațiune militară specială. În același context, a raportat că Republica Tatarstan a alocat aproape 2,5 milioane de ruble în acest scop. Inclusiv, s-a referit și la cele două batalioane de luptă din Tatarstan trimise în zonele fierbinți. 

De altă parte, după ce și-a anunțat candidatura în campania pentru funcția de bașcan, Victor Petrov nu s-a reținut la Comrat și nici nu a avut vreo întâlnire cu potențialii alegători din regiune. În schimb a efectuat o vizită fulger în Tatarstan. În textul publicat se evidențiază faptul că vizita a fost efectuată în calitate de membru al Adunării Populare a Găgăuziei, și nu de candidat. Petrov s-a întâlnit cu președintele Republicii Tatarstan, Rustam Minnikhanov. Cei doi au discutat despre continuarea cooperării strategice dintre Tatarstan și Găgăuzia. 

E de menționat faptul că, vizita candidatului la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, Victor Petrov, în Kazan, pare a fi culeasă din registrul diplomatic, doar că, în actualul context electoral, pare mai mult un artificiu de imagine pentru a atragere cât mai mulți alegători. Dovada se regăsește chiar în ziarele electorale care ajung la locuitorii din autonomie în timpul întâlnirilor electorale și care cuprind informații detaliate despre vizita lui Petrov în Tatarstan. 

Anticoruptie.md
18/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii