Isterie la Tiraspol, după ce Chişinăul a anunţat micşorarea livrărilor de gaze: „Ne vom plânge lui Putin”

Anticorupţie.md
01/11/2022
Foto simbol

După ce au micşorat substanţial livrările de energie electrică produsă la Cuciurgan către malul drept al Nistrului, autorităţile de la Tiraspol ameninţă Chişinăul pentru că a redus cu peste 40 la sută volumul de gaze naturale livrate în Transnistria.

Liderul republicii nerecunoscute, Vladimir Krasmoselski, a dat ordin ca să fie pregătită o adresare președintelui Rusiei, Vladimir Putin, administrației din Rusia și Gazprom.

„Din 171 de milioane de metri cubi de gaze furnizate Republicii Moldova, 118 milioane trebuiau să ajungă în Transnistria”, susţin cei de la Tiraspol.

Pe de altă parte, vicepremierul de la Chişinău, Andrei Spînu, a anunțat luni seara că Gazprom a confirmat livrarea doar a 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru luna noiembrie, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng.

Totodată, Guvernul de la Chişinău a renunţat la contractul cu centrala termoelectrică de la Cuciurgan, după ce Tiraspolul a şantajat cu reducerea livrărilor de curent, creâmd un deficit major de electricitate pe teritoriul de pe malul drept al Nistrului. Începând de marţi, Chişinăul procură energie electrică din România, la un preţ mai mare.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu o reacție, după ce Tiraspolul a acuzat compania că încalcă prevederile contractului cu Gazprom. „SA Moldovagaz nu are relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene, iar întreprinderea, în cadrul legislației naționale a Republicii Moldova, are înțelegeri cu Tiraspoltransgaz și are dreptul să distribuie în mod independent volumele de gaze naturale achiziționate”, a scris Ceban pe Telegram.

Anticorupţie.md
01/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii