Judecătoare, nemulțumită de pensia de 11.000 de lei pe lună. A atacat CNAS în judecată

Anticoruptie.md
19/09/2016
americancouncils.md

Judecătoarea Curții de Apel Chișinău Dina Rotarciuc este nemulțumită de pensia care i-a fost stabilită de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Magistrata a atacat în judecată decizia prin care CNAS a hotărât să îi calculeze pensia din salariul de judecătoare a Curții de Apel, în valoare de 14.534 de lei, fără a ține cont de faptul că magistrata a deținut, în perioada 2009-2013, mandat de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Rotarciuc crede că pensia sa ar trebui să fie calculată pornind de la salariul membrilor CSM, care la 1 ianuarie 2014 era de 16.900 de lei. „Altor judecători le-a fost recalculată şi achitată pensia din salariile pe care le deţineau în funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”, a motivat magistrata în instanță, solicitând recalcularea pensiei. Prin hotărârea Judecătoriei Centru mun. Chişinău din 30 aprilie 2015, acţiunea înaintată de Dina Rotarciuc a fost admisă, iar CNAS a fost obligată să-i recalculeze indemnizația viageră reieşind din salariul de funcţie de 16.900 lei pentru perioada anului 2014 şi lunile ianuarie-aprilie a anului 2015. Curtea de Apel Bălți, care a examinat recursul înaintat de CNAS, a casat hotărârea primei instanței, stabilind că Rotarniuc nu are dreptul să ceară recalcularea pensiei.

La 14 septembrie curent, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia intanței de apel pe motiv că recursul declarat de magistrată nu se încadrează în temeiurile prevăzute, „or recurenta nu a invocat nici un temei care ar indica la ilegalitatea deciziei contestate, ci a formulat critici ce se axează asupra fondului cauzei”.

Precizăm că potrivit declarației de avere pentru anul 2015, Dina Rotarciuc a încasat venituri din pensie de 140.000 de lei, ceea ce reprezintă circa 11.600 de lei pe lună. În cazul în care CNAS i-ar fi calculat pensia reieșind din salariul de judecător al CSJ, Rotarciuc ar fi încasat lunar câte 13.520 de lei. Dina Rotarciu continuă să activeze la Curtea de Apel Chișinău, având un salariu de circa 17.750 de lei pe lună. Anul trecut, magistrata a cumpărat un teren de șapte ari pentru construcții, în valoare de 79.411 lei.

Anticoruptie.md
19/09/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii