O judecătoare cu Porsche nedeclarat şi cu experienţă puţină, tot mai aproape de fotoliul de magistrat la CSJ

Julieta Saviţchi
01/04/2016
Mariana Pitic Foto: INJ

Comisia juridică numiri şi imunităţi a Parlamentului a aprobat vineri, 1 aprilie, proiectul de hotărâre privind numirea Marianei Pitic în funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie. Asta chiar dacă anterior societatea civilă a pus la îndoială integritatea magistratei, iar presa a relatat că aceasta a uitat să indice în declaraţia de avere un automobil de lux de marcă Porsche pe care îl conduce. Comisia urmează să elaboreze un raport şi să-l prezinte plenului Parlamentului împreună cu proiectul de hotărâre. Numirea Marianei Pitic la CSJ ar putea fi pusă la vot săptămâna viitoare. 

Mariana Pitic a fost propusă la funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiție la sfârşitul lunii ianuarie, deşi dintre cele şase persoane înscrise în concurs, judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și cariera judecătorilor. Atunci, societatea civilă atrăgea atenția la faptul că, în trecut, Mariana Pitic a fost recunoscută vinovată de încălcarea normelor Codului de etică, fiind și candidata cu cea mai mică experienţă în funcţia de magistrat dintre toţi candidaţii, iar în ultimii trei ani magistrata nu şi-a exercitat deloc funcţia, desfăşurând activităţi didactice.

„A fost un interviu mimat care a durat patru minute şi fără nicio întrebare despre averea sau experienţa de doar patru ani în funcţia de judecător. Anterior am anunţat Parlamentul printr-un apel public că Mariana Pitic nu a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și carieră și că a avut cea mai mică experiență în funcția de judecător dintre toți candidații. Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit anterior că Pitic a încălcat Codul de etică al judecătorilor, însă nu a ţinut cont de asta şi a propus candidatura sa la CSJ”, a spus Ion Guzun, expert la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a criticat decizia Comisiei juridice în privinţa Marianei Pitic.

Anterior, Jurnal TV a relatat că Pitic a uitat să indice în declaraţia de avere maşina de lux de marcă Porsche pe care o conduce, trecând pe hârtie un automobil de model BMW X5, care ar fi avariat şi ar costa doar 10.000 de lei.

Domnica Manole a depus o contestaţie, motivând că Mariana Pitic, contracandidata sa, a fost promovată cu încălcarea procedurii. În opinia ei, decizia CSM trezeşte dubii, pentru că “nu a fost respectat scopul și cerința legală ca să fie ales în bază de merit un judecător după criteriile de performanță, experiență profesională și reputație profesională”. Totuşi, magistraţii de la CSJ au respins cererea acesteia ca neîntemeiată. Anterior, avocata Domnicăi Manole, Veronica Mihailov-Moraru, a solicitat înlocuirea completului de judecată întrucât acesta ar fi părtinitor. Cererea a fost însă respinsă

Tot vineri, 1 aprilie, Comisia juridică numiri şi imunităţi a acceptat şi candidatura lui Mihai Poalelungi pentru funcţia de președinte al Curții Supreme de Justiție. Realegerea lui Poalelungi la Consiliul Superior al Magistraturii, pe 9 februarie curent, a avut loc cu scandal, pe fundalul protestelor din incinta instituţiei, dar şi a nemulţumirilor societăţii civile din ultimele luni faţă de reformele promovate de preşedintele CSJ. 

Julieta Saviţchi
01/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii