Judecătoria Buiucani a respins acţiunea Centrului de Investigaţii Jurnalistice împotriva Preşedinţiei

Anticoruptie.md
26/11/2015

Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei a respins acțiunea Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) prin care am cerut obligarea Președinției să ne ofere informație despre persoanele decorate cu distincții de stat de către președinții țării din 2001 până în prezent, precum și actele prin care șefii statului au respins candidaturile judecătorilor propuși să fie promovați sau numiți în funcție.

Valeriu Pleșca, avocatul CIJM în acest caz, a invocat în instanță că informația solicitată are un caracter public și se referă la persoane și fapte publice. “Credem că nedivulgarea acestor informații încălcă drepturile cetățenilor la informare activă, discreditează imaginea reclamantului ca organ de presă independent și îi creează impedimente în exercitarea obligației de a informa publicul”, a explicat apărătorul făcând trimitere la mai multe decizii CEDO.

La solicitarea a cel puțin unei părți, Nicolae Pasecinic, magistratul care a examinat cazul, urmează să-și expună argumentele în hotărârea motivată pe care trebuie să o emită în termen de 15 zile de la pronunțarea deciziei. CIJM va contesta hotărârea la Curtea de Apel Chișinău.

Cele două solicitări de informație au fost trimise la Președinție încă în luna mai 2015. În prima, CIJM a cerut biografiile persoanelor care au fost decorate din anul 2001 până în 2015 cu distincţii de stat: Ordinul Republicii, Ordinul de Onoare, Ordinul Gloria Muncii, Ordinul Meritul Civic şi Ordinul Ștefan cel Mare, precum și detalii privind meritele concrete față de stat ale fiecărei persoane decorate. Președinția a refuzat să ofere această informație, făcând referire la protecția datelor cu caracter personal.

În a doua solicitare, jurnaliştii Centrului au cerut toate actele trimise de șefii statului în perioada 2001-2015 în adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care au fost respinşi candidaţii la funcţia de judecător, la cea de preşedinte sau vicepreşedinte de instanţe şi judecătorii care urmau să fie promovaţi la curţile de apel. Și în acest caz reprezentanții Președinției au inocat datele cu caracter personal.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au obținut și au analizat însă actele privind promovarea magistraților. Ne-am convins că documentele conțin informații de interes public, fiind folosite la realizarea anchetei "Judecătorii «cu nouă vieți»"

 

Anticoruptie.md
26/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii