Judecătoria Chișinău: complete fără grefieri, funcții vacante și zeci de magistrați care nu pot activa

Cornelia Cozonac
09/04/2022
Foto: CIJM

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, reclamă o situație dificilă care perturbează buna desfășurare a proceselor de judecată. Într-un mesaj postat pe pagina de facebook, instanța susține că mai multe funcții sunt vacante, completele de judecată nu au grefieri suficienți, iar 15 magistrați nu pot activa din cauză că nu le-a fost plrelungit mandatul.  

„Vă aducem la cunoștință situația dificilă în care se află la moment Sediul Centru al Judecătoriei Chișinău. La 17 martie 2022, în sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, au expirat împuternicirile a 15 judecători numiți pe un termen de 5 ani și anume: Diana Tricolici, Dragoș Crigan, Eugeniu Beșelea, Georgeta Grozav, Larisa Lavric, Lucia Bagrin, Lorina Ciubotaru, Maria Frunze, Octavian Dvornic, Rodica Berdilo, Vasilache Serafim, Victoria Sanduța, Cristina Panfil, Valentin Lastavețchi, Taisia Prutean.

Dosarele civile aflate în procedura judecătorilor, împuternicirile cărora au expirat (în jur de 4000 de dosare civile), vor rămâne în procedura acestora.

Respectiv, în sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, la moment, sunt 41 de judecători care au împuterniciri de examinare a cauzelor civile, iar volumul de muncă, ca urmare a expirării împuternicirilor a 15 judecători, a crescut considerabil. La moment, în sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, sunt în examinare 17 163 de dosare civile.

De asemenea, în sediul Centru, 23 de complete de judecată sunt fără GREFIERI, iar în cancelarie sunt vacante 11 funcții.

După emiterea Dispoziției nr. 13 din 31 martie 2022 de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în termen de 10 zile de la încetarea stării de urgență, completele de judecată vor întreprinde masuri măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și citarea părților.

În asemenea circumstanțe, rugăm justițiabilii să manifeste înțelegere, or suntem într-o situație dificilă creată de circumstanțe obiective, independente de voința administrației sediului și a judecătorilor”, se arată în mesajuș instanței postat pe pagina sa de Facebook. 

Într-o situație similară se află mai multe judecătorii din republica Moldova. Portalul Anticoruptie.md a scris că 40 de judecători cărora le-a expirat primul mandat eliberat pe un termen de 5 ani aşteaptă să le fie prelungite împuternicirile până la atingerea plafonului de vărstă, ca să poată activa în continuare. În listă se regăsesc şi magistraţi care au ajuns în atenţia presei pentru că au adoptat hotărâri arbitrare și controversate sau care au figurat în scandaluri de corupţie. Unora le-a expirat mandatul cu mai bine de un an în urmă, timp în care au primit salarii de la stat fără să țină măcar o şedinţă de judecată. 

Situația dată este creată în mare parte din cauza inactivității Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatele membrilor actuali ai CSM au expirat la finele anului trecut. Noii membri ai CSM urmează să fie aleși de Adunarea Generală  a Judecătorilor, care, deși urma să se întrunească de două ori, încă nu a reușit să se desfășoare. Toamna trecută, CSM a numit de două ori data Adunării Generale a Judecătorilor, dar a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. 

Activitatea CSM, în actuala componenţă, este blocată definitiv, începând cu data de 1 aprilie, după ce Curtea Constituțională a suspendat acţiunea articolului 15 din Legea nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, care permitea CSM să își continue activitatea cu șapte membri și să adopte decizii cu voturile a patru membri din consiliu. decizia CC a fost luată la sesizarea unui deputat socialist, care a contestat legea adoptată la 10 martie 2022 care prevede modalități de evaluare și promovare a judecătorilor și procurorilor.    

Cornelia Cozonac
09/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii