Judecătorii Alexandru Ciorba și Evelina Ciorba, soț și soție, au depus jurământul în fața membrilor CSM

Ilie Gulca
15/04/2024
Judecătorii Evelina Ciorba și Alexandru Ciorba

Magistraţii Alexandru și Evelina Ciorba, soț și soție, care vor activa la judecătoriile Cimișlia și, respectiv, Căușeni, au depus jurământul în cadrul ședinței plenare a Consiliului Superior al Magistraturii din 15 aprilie 2024 în fața membrilor CSM.

Magistrații au fost numiți în funcție în urma decretului președintelui Republicii Moldova din 11 aprilie 2024, până la atingerea plafonului de vârstă.

Judecătorii au jurat să respecte Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului, să-și îndeplinească cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce le revin. Conform Legii privind statutul judecătorului, înainte de a începe exercitarea funcției, magistratul este obligat să depună jurământul, deoarece actele efectuate de judecător înaintea depunerii jurământului se consideră nule.

Alexandru Ciorba a fost asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție din 2019. Evelina Ciorba, pe numele ei de până la căsătorie, Evelina Lerner, a fost asistentă de judecător la Judecătorie Chișinău din 2019.

Conform declarației de avere interese personale depusă de Alexandru Ciorba, cei doi au beneficiat de venit obținut de la părinții Anatolie Ciorba și Stela Ciorba în valoare de 80.000 de lei și de la părinții Igor Lerner și Virgilia Lerner în valoare de 5.000 de euro.

Cei doi figurează printre candidații desemnați câștigători în Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 17 noiembrie 2023:

  1. Serghei Pantaz
  2. Anatolii Blinov
  3. Octavian Grecu
  4. Nicolae Negru
  5. Alexandra Smolnițchi
  6. Evelina Ciorba
  7. Lilia Harabara
  8. Verginia Baltag
  9. Alexandru Ciorba
  10. Tatiana Roșca
  11. Andrian Gavdiuc
  12. Cristina Smolevschi
  13. Tatiana Capațîna
  14. Igor Sîma
  15. Angelica Tonu

Evaluarea candidaților a cuprins mai multe etape, iar câștigătorii au fost desemnați ca urmare a acumulării numărului cel mai mare de puncte ca urmare a trei indicatori.

La selecția candidaților la funcția de judecător, media de concurs a fost calculată după cum urmează: 60% constituie nota obținută la examenul susținut în fața Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Național al Justiției, 20% constituie punctajul acordat de Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor și 20% constituie punctajul acordat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ilie Gulca
15/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii