Judecătorii, respinşi de Maia Sandu, luptă să rămână în sistem: Mingea a ajuns în ograda CSM

Julieta Saviţchi
14/06/2022
Foto simbol

Cei 13 judecători pe care preşedinta Maia Sandu a refuzat să-i numească în funcţie până la atingerea plafonului de vărstă au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi înaintaţi repetat la prelungirea mandatelor. Solicitanţii vor trebui însă să mai aştepte, deoarece actualul CSM nu este în drept să decidă asupra promovării sau demiterii judecătorilor.

Serafim Vasilache

Unul din primii magistraţi care a depus cerere pentru a fi înaintat repetat la prelungirea mandatului este Serafim Vasilache.

Solicitat de către reporterii portalului Anticoruptie.md, judecătorul Vasilache a comunicat că a fost contactat de către un inspector judiciar căruia i-a oferit explicaţii privind imobilele şi faptul că a fost cercetat penal.

Magistratul a declarat că a intrat în posesia bunurilor imobile câţiva ani înainte ca să ajungă judecător şi a profesat o perioadă avocatura. Vasilache a mai indicat în anul curent că el şi sora sa au primit donaţie de la tatăl lor casa bunicului, regretatul scriitor Vasile Vasilache.

Referindu-se la faptul că a figurat într-un dosar penal, judecătorul a comunicat că este vorba despre un accident rutier din 2011.

„O femeie a fost traumată uşor la mână şi poliţia a pornit iniţial dosar penal. Ulterior, cazul a fost recalificat în dosar contravenţional. Am achitat amenda şi despăgubirile solicitate de victimă. Când am fost numit judecător pentru perioada de cinci ani, toate aceste circumstanţe au fost verificate şi nu au fost considerate ca impediment pentru a-mi exercita mandatul”, a spus Vasilache.

Judecătoarea Victoria Sanduţa de la Judecătoria Chişinău a depus cererea la CSM marţi, fiind ultima din cei 13 magistraţi respinşi de Maia Sandu, care a solicitat promovarea repetată până la atingerea plafonului de vârstă.

Victoria Sanduţa.Foto: anticoruptie.md

Magistrata a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că se simte discriminată în raport cu alţi colegi din sistem şi condamnată fără probe.

„Am depus această cerere după ce am aşteptat ca CSM să propună repetat candidatura mea din proprie iniţiativă. Nu este stipulat în lege că magistratul trebuie să depună cerere la CSM pentru a-i fi înaintată repetat candidatura, dacă a fost respins de Preşedinţie. Am depus cerere ca să scap de incertitudinea în care am ajuns. Să vedem ce facem mai departe, să nu fie afectaţi justiţiabilii”, a afirmat ea.

„Am în gestiune peste 400 de dosare. Este vorba de oameni care aşteaptă. S-au invocat discrepanțe în declarațiile de avere și o așa zisă “lipsă de integritate”, dar eu nu știu la ce se referă această lipsă de integritate, de aceea și am scris în cererea mea de azi că refuzul președintelui este eronat și neîntemeiat pe probe. Mi-am exercitat profesia cu demnitate, profesionalism și integritate. Între timp, s-a modificat şi Constituţia şi magistraţii vor fi numiţi din start până la atingerea plafonului de vârstă, spre deosebire de noi, care am fost numiţi iniţial pentru o perioadă de cinci ani. Intrarea în vigoare a modificărilor a fost amânată cu șase luni. Este o discriminare în raport cu noi”, a mai declarat magistrata.

Preşedintele CSM Dorel Musteaţă a confirmat că au parvenit mai multe cereri din partea magistraţilor respinşi şi a transmis dosarele lor la Inspecţia Judiciară pentru a se clarifica.

Totodată, Musteaţă susţinea că solicitanţii vor trebui să mai aştepte până la alegerea unui nou CSM, deoarece actualul nu este în drept, conform deciziei din martie 2022, să ia decizii privind cariera judecătorilor. „Astfel de decizii urmează a fi luate cu votul a 2/3 din numărul de 12 membri ai CSM, adică cu cel puţin 8 voturi, dar noi suntem acum 7 membri în CSM”, ne-a explicat Dorel Musteaţă.

Dorel Musteaţă

Amintim că, la începutul lunii curente, preşedinta Maia Sandu a refuzat să prelungească mandatele celor 13 judecători până la atingerea plafonului de vârstă pe motiv că „nu răspund dezideratelor de integritate şi reputaţie ireproşabilă, imaginea lor fiind afectată de carenţe etice şi deontologice”.

Această explicaţie se găseşte în scrisoarea semnată de Maia Sandu la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În document se menţionează că s-a tras concluzia respectivă din „informaţia documentată de care dispune pe moment instituţia prezidenţială, inclusiv aprecierea informaţiilor din presa de investigaţie”.

Astfel, Preşedinţia a constatat „în urma examinării declaraţiilor de avere” că judecătorii Victoria Hadîrcă, Silivia Slobodzean, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Dragoş Crigan, Olga Ionaşcu, Veaceslav Martînenco, Victoria Sanduţa, Serafim Vasilache şi Angela Vasilenco deţin proprietăţi imobiliare şi bunuri mobile care „relevă discrepanţe vădite între venitul oficial şi cheltuielile înregistrate pentru obţinerea acestor bunuri, fapt ce indică bănuiala obţinerii unor vemituri dubioase”.

Judecătorilor Silvia Slobodzean, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Marcel Gandraburi şi Angela Vasilenco li se incriminează că au adoptat hotărâri dubioase „ce creează suspiciuni de părtinire şi executare a unor ordine din zona politicului, care au dus implicit la favorizarea unor actori politici”.

Şefa statului a ridicat problema integrităţii magistraţilor Victoria Hadârcă, Serafim Vasilache şi Iurie Movilă pentru că au fost vizaţi în dosare penale.

Referindu-se la judecătoarea Olga Ionaşco, şefa statului menţionează că aceasta a fost sancţionată disciplinar de mai multe ori, iar la 22 aprilie 2022 CSM a decis ca aceasta să fie eliberată din funcţie.

Legea Fundamentală a Republicii Moldova stipulează că şeful statului are dreptul să respingă o singură dată candidaţii propuşi de CSM pentru mandatul de judecător, iar cei propuşi repetat este obligat să-i numească în funcţie.

Julieta Saviţchi
14/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii