Jurnalişti din Republica Moldova, instruiţi cum să abordeze subiectele din domeniul Justiţiei: noţiuni, baze de date, experienţa României

Anticoruptie.md
16/03/2017
Cătălin Prisacariu de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie. Foto: CIJM

20 de jurnalişti din Republica Moldova au participat joi şi vineri, 16-17 martie, la trainingul „Cum abordăm subiectele din domeniul Justiţiei: noţiuni, baze de date, experienţa României”, organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.  

În cadrul trainingului, participanţii au învăţat de la Boris Talpă, şeful Centrului Informaţii Juridice din cadrul Institutului Naţional al Justiţiei, cum să folosească corect noţiunile din Justiţie în materialele de presă, au aflat care sunt greşelile frecvente pe care le comit jurnaliştii la scrierea articolelor, care este traseul unui dosar şi cum îl urmăresc, dar şi cum formulează corect solicitările pentru a obţine accesul la un dosar. 

Jurnalistele Anastasia Nani şi Mariana Raţă de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice au demonstrat cum pot fi identificate şi documentate subiecte cu ajutorul bazelor de date din domeniul Justiţiei, arătând câteva exemple de anchete pe care le-au semnat.

Participanţii au aflat de la avocatul Oleg Efrim, fost ministru al Justiţiei, cum funcţionează curţile internaţionale de arbitraj, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cum au loc reglemetările amiabile şi care sunt dosarele de rezonanţă în care a fost vizată Republica Moldova. 

Jurnaliştii de investigaţie Cătălin Prisacariu şi Adrian Mogoş de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie le-au vorbit colegilor din Republica Moldova despre corupţia în rândul magistraţilor din România, arătând care sunt instrumentele jurnalistice de identificare a judecătorilor suspecţi, dar şi despre intervenţia politicului în Justiţie. 

Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului „Mobilizing civil society to support judicial integrity in the Republic of Moldova” („Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sistemul judecătoresc în Republica Moldova”), desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

În cadrul aceluiaşi proiect, Centrul de Investigații Jurnalistice va mai organiza trei traininguri. 

Anticoruptie.md
16/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii