Jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, premiați de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova

Anticoruptie.md
25/02/2024

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova au fost premiați, pe 12 februarie, de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova (AJMTEM) în cadrul Galei Premiilor pentru Jurnalism de Mediu, ediția a VI-a.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova a acordat locurile I și II jurnaștilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova la categoria „Investigații Transfrontaliere”.  

Jurnalistul Ilie Gulca a fost premiat cu Locul I pentru ancheta „Prizonierii MGRES”, realizată în cadrul redacției TV8 împreună cu redacția Zelionîi List din Ucraina.

Ancheta dezvăluie grave probleme de mediu provocate de activitatea Centralei Termoelectrice Moldovenești (Mgres) – inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer cu câțiva ani în urmă.

Cornelia Cozonac a fost premiată cu Locul II pentru ancheta „ECOCID: Animalele și păsările din Europa, ținta criminalilor de război ruși” și „Războiul lui Putin împotriva naturii în Ucraina: Bombă ecologică cu ceas pentru Europa”, realizată în colaborare cu jurnaliștii de la Biroul de investigații din Livov, Ucraina, cu susținerea  Journalismfund Europe. 

Ancheta relatează ecocidul generat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care are repercusiuni asupra statelor vecine, în special asupra Moldovei și României.

Jurnaliștii au demonstrat că planurile lui Putin nu se opresc la distrugerea infrastructurii și a punctelor industriale strategice din Ucraina, ci țintesc în mod deliberat tot ce ține de mediu: sol, apă, ecosisteme.

Ecologiștii spun că războiul asupra mediului e o bombă cu ceas – solul infectat cu particule chimice va sângera încă mulți ani și va produse efecte dezastruoase, iar substanțele periculoase vor ajunge în timp departe de hotarele Ucrainei.            

La ceremonia de decernare a premiilor au participat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, consiliera-șefă a secției Cooperare pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei, Karin Borovic, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Gala Premiilor pentru Jurnalism de Mediu este susținută de la prima ediție de către Ambasada Suediei, care de-a lungul ultimilor trei ani a sprijinit şi dezvoltarea instituțională a Asociației Jurnaliștilor de Mediu.

Concursul care şi-a propus să stimuleze excelența în jurnalismul de mediu și abordarea profesionistă, consecventă și complexă a tematicii ecologice, devine tot mai popular, iar jurnaliștii participanţi demonstrează o sensibilitate deosebită față de problemele și provocările cu care se confruntă mediul înconjurător.

Presa scrisă:

Locul I – Vasile Ursachi/Ziarul de Gardă – „Trăim cu frică”. Cum afectează activitatea industrială sănătatea locuitorilor din satul Mateuți, Rezina.

Locul II – Marina Gorbatovschi/Ziarul de Gardă – „Două perechi de mâini și un câine luptă pentru supraviețuirea lacului Manta: „Dacă nu-l curăță, e terminat. E catastrofă ecologică”.

Locul III – Victoria  Borodin/Ziarul de Gardă – „Stăpânii petrolului extras în R. Moldova. Intermediari din lumea K1 au intrat în afacerea cu hidrocarburi”

Mențiune – Svetlana Cernov/ Est-Curier – Criuleni – „Panouri solare: soluția cu multe provocări în calea spre independența energetică”

TV:

Locul I – Constantin Niculae/TV8 – „Împădurim țara, dar avem cu ce? Starea pepinierelor permanente: Din cele 31, doar una are irigare modernă”

Locul II – Vlada Tomescu/ JurnalTV.md – „Chișinăul se îneacă în deșeuri”

Locul III – Dorin Rusu/ TV NORD – „Interesele stâncoase de la Horodiște”

Locul III – Ștefan Bejan/ TV8.MD – „Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova”

Mențiune – Adela Ouș/ Compania Teleradio Moldova – „Movila Măgurii”

Mențiune – Ion Răilean/ TVR Moldova – „La Râșcova învățăm să creștem legume în mod natural”

Online:

Locul I – Felicia Crețu/ CU SENS – „La straja mediului cu un pix și o hârtie”

Locul II – Patricia Mihaila/ Moldova.org  – „Prin pajiști și lunci: botanista care redescoperă flora din Moldova”

Locul III – Carolina Buimestru/ Europa Liberă Moldova – „Cum un copil a crescut timp de un an 100 de stejari”

Locul III – Olga Scripnic/ Agora.md – „De ce aș sorta eu? Drumul deșeurilor și motivele pentru care contează unde este aruncat gunoiul”

Mențiune – Georgeta Carasiucenco/Moldova.org – „Cum obții un certificat ecologic pentru fructe și legume”

Categoria Cea mai activă redacție:

Echipa „Moldova gândește” și „Ziarul de Gardă”.

Concursul „Premii pentru Jurnalism de Mediu” a fost lansat în anul 2013 de către Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic (AJMTEM).

Anticoruptie.md
25/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii