Jurnaliștii din Moldova și Ucraina au făcut schimb de experiență în domeniul jurnalismului de investigație

Mariana Colun
18/09/2015

Centrul de Investigații Jurnalistice, în colaborare cu Freedom House și Institutul pentru mass-media din Ucraina, a organizat la Odessa, în perioada 10-12 septembrie, un seminar privind schimbul de bune practici în investigarea cazurilor de corupție și crimă organizată.

La training au participat circa 40 de jurnaliști din Republica Moldova și regiunea Odessa, Ucraina. Aceștia au făcut schimb de experiență și au discutat despre problemele cu care se confruntă la etapa documentării, cât și despre impactul investigațiilor jurnalistice în cele două țări.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a vorbit despre experiența sa și a instituției pe care o conduce. Jurnalista a relatat, între altele, despre cele mai reușite anchete realizate de reporterii Centrului. Totodată, Cornelia Cozonac, Alexei Shalayskii, de la portalul Nashi Groshi și Ion Preașca, redactor  RISE Moldova, au prezentat modalități de documentare a investigațiilor din bazele de date deschise ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

La training au participat și reprezentanți ai Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), ai Serviciului Vamal din Ucraina și cei ai Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova. Răzvan Budeanu, lider de echipă al Oficiului Operațional al EUBAM, a prezentat rezultatele misiunii și a vorbit despre operațiunile desfășurate de colegii săi. „În ultimii zece ani, Misiunea a fost capabilă să dezvolte și să implementeze instrumente care ne ajută să sprijinim activitățile partenerilor noștri. Încercăm să ne planificăm activittea astfel încât să anticipăm și să combatem aproape toate încălcările comise la frontieră”, a spus Răzvan Budeanu.

Colin Gazeley, șeful departamentului care se ocupă de gestionarea misiunii de la frontieră, s-a referit la un studiu care a fost realizat în portul Odessa în colaborare cu Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei. „Dovezile care sunt publicate de diverse publicații credibile sugerează că problema corupției în Ucraina și Moldova este pe larg răspândită. Dacă vorbim despre răspândirea corupției la nivel național, este de remarcat faptul că punctele de control de la frontieră sunt afectate pe larg de flagelul corupției. În general, imaginea organelor de la frontieră este foarte importantă, având în vedere că imaginea acestor instituții formează atractivitatea investițională a țării. În raportul Transparency International din 2014, Republica Moldova ocupa locul 103, iar Ucraina - 142 din 175 de țări studiate”, a menționat Colin Gazeley.

Reprezentantul EUBAM a subliniat problema salariilor mici cu care sunt remunerați angajații vamali. „Astfel, aceștia nu se tem să accepte mită. În mare parte, sunt vulnerabile următoarele sfere: identificarea provenienței mărfurilor, determinarea valorii vamale și clasificarea, controlul mărfurilor, administrarea concesiilor, auditul postvamal, operațiunile de tranzit, înregistrarea pasagerilor, emiterea diverselor decizii”, a relatat Colin Gazeley.

La finalul seminarului, participanților le-au fost prezentate oportunități privind realizarea unor investigații jurnalistice transfrontaliere și concursurile care sprijină proiectele de investigație.

Mariana Colun
18/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii