Jurnaliștii, încurajați să monitorizeze campania pentru alegerile prezidențiale. „E nevoie de cât mai multă transparență”

Anticoruptie.md
15/09/2016
Sursa foto: CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), Ziarul de Gardă (ZdG), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), în parteneriat cu Freedom House, lansează o amplă campanie de monitorizare a alegerilor prezidențiale și a candidaților înscriși în cursa electorală. În cadrul campaniei pentru prezidențiale transparente, jurnaliștii CIJM și ai Ziarului de Gardă vor realiza investigații despre integritatea candidaților, listele electorale și încălcările din cursa electorală. De asemenea, CIJM și CAPC oferă posibilitate cetățenilor să sesizeze încălcări constatate în cadrul campaniei, semnalându-le fie pe Harta Corupției, de pe portalul Anticorupție.md, fie la linia fierbinte a CAPC.

Astăzi, 15 septembrie, CIJM, ZdG, CAPC și Freedom House au organizat discuții publice pentru fortificarea abilităților jurnaliștilor de a monitoriza campania electorală pentru alegerile prezidențiale. În cadrul evenimentului, Cornelia Cozonac, președinta CIJM, a oferit mai multe informații despre tehnicile și instrumentele de documentare a unor subiecte de investigații care țin de campanii electorale. De asemenea, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice a atras atenția jurnaliștilor că legislația le oferă acces la mai multe documente ale CEC.

„CIJM a monitorizat și anterior campaniile electorale. Un exemplu elocvent sunt „Listele negre” ale candidaților la alegerile parlamentare din 2009 și 2010. Am găsit atunci mulți candidați cu probleme de integritate și acum unii dintre ei sunt în față pe listele electorale”, a precizat Cornelia Cozonac. Referindu-se la alegerile prezidențiale, președinta CIJM a subliniat că anchetele care vor fi realizate de jurnaliștii Centrului vor fi accesibile în limbile română, rusă și engleză și vor putea fi preluate de orice instituție media națională sau locală. „Îndemn și jurnaliștii din presa locală să ne expedieze articolele. Cei care vor să ia atitudine, o pot face pe blogurile de pe anticoruptie.md. E nevoie de cât mai multă transparență”, a mai informat sursa.

Alina Radu, directorul Ziarului de Gardă,  a menționat că jurnaliștii au o misiune importantă în cadrul acestei campanii electorale. „Presă este multă, dar dacă stăm să analizăm, o bună parte a acesteia este plătită de aceeași politicieni. De aceea, este important ca investigațiile realizate de reporterii interesați de monitorizarea alegerilor să fie distribuite de toți. Este important să ajungem la TV. Sondajele arată că cei mai mulți cetățeni se informează de la TV. Altfel nu putem reuși”, a opinat jurnalista.

Galina Bostan, directorul CAPC, a încurajat cetățenii să semnaleze orice încălcare a drepturilor electorale, la linia fierbinte deschisă de Centru. „La linia fierbinte vom oferi asistență juridică tuturor solicitanților, cu excepția candidaților electorali. Experiența anterioară ne arată că numărul de apeluri crește în preajma alegerilor, iar în ziua scrutinului, sesizările vor putea fi făcute de la 7.00 și până la închiderea secțiilor de vot”, a informat Galina Bostan.

La discuțiile publice organizate astăzi au participat și Iurie Ciocan, membru al CEC, care a răspuns la întrebările jurnaliștilor cu referire la organizarea alegerilor și fraudele electorale, dar și Elena Crâșmaru, reprezentantă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care s-a referit la drepturile și obligațiile posturilor de radio și TV în cadrul campaniei electorale.  

Anticoruptie.md
15/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii