Kazahstanul strică planurile lui Putin. Tokaiev caută noi rute de transport pentru produsele petroliere

Ilie Gulca
07/07/2022
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Kemeluly Tokayev, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Foto: Kommersant.ru

Pe fondul riscurilor suspendării transportării petrolului kazah de către exportatorii ruși, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Kemeluly Tokaiev, a dispus companiei petroliere KazMunayGas să dezvolte transportul maritim.

„Direcția prioritară este ruta Trans-Caspică… Am dispus companiei KazMunayGas să elaboreze cea mai bună opțiune pentru implementarea acesteia, inclusiv cu posibilitatea de a atrage investitori din proiectul Tengiz… Kazahstanul nu a fost niciodată o țară maritimă și, prin urmare, nu a utilizat pe deplin posibilități de transport maritim... Acum este un alt moment”, a spus Tokaiev la o întâlnire privind dezvoltarea infrastructurii de transport și tranzit a țării potrivit agenției reuters.

Liderul de la Astana a adăugat că statul kazah ar trebui să modernizeze infrastructura feroviară a țării. Potrivit lui Tokaiev, industria de transport și logistică este deosebit de importantă pentru asigurarea operațiunilor de export.

Pe 5 iulie, o instanță din Novorossiisk, Rusia, a decis să suspende funcționarea terminalului Caspian Pipeline Consortium pentru o lună.

Motivele suspendării activităților acestui obiectiv au fost pretinse încălcări de mediu. Acest terminal este principala rută de export pentru aprovizionarea cu combustibil din Kazahstan. În 2021, volumul transporturilor de combustibil prin terminalul respectiv a depășit 60,7 milioane de tone de petrol.

Săptămâna aceasta a devenit cunoscut faptul că Ministerul Finanțelor al Kazahstanului a publicat spre discuție un proiect de ordin de restricționare a livrării anumitor tipuri de mărfuri către Rusia din cauza sancțiunilor.

La mijlocul lunii iunie curent, Tokaiev i-a spus lui Vladimir Putin că Kazahstanul nu intenționează să recunoască republicile autoproclamate din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

Ilie Gulca
07/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii