Klaus Iohannis a cerut Elveției să sprijine Republica Moldova pe calea reformelor. Ce mesaj a mai transmis și diplomaților români

Mădălin Necșuțu
10/09/2021

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, i-a solicitat sprijin omologului său elveția, Guy Parmelin, pentru a ajuta Republica Moldova pentru consolidarea eforturilor de reformare a statului.

„Am evidenţiat nevoia consolidării eforturilor partenerilor externi în vederea asigurării sprijinului atât de necesar noilor autorităţi din Republica Moldova. În acest context, am discutat să explorăm împreună posibilitatea dezvoltării unor iniţiative comune româno-elveţiene în vederea sprijinirii reformelor în spirit european aflate pe agenda noului guvern al Republicii Moldova”, a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Iohannis se află în Elveția într-o vizită oficială. Totodată, Iohannis a transmis un mesaj și la la Reuniunea Anuală a Diplomației Române - ediția 2021 dedicat Republicii Moldova către corpul diplomatic al României.

„România sprijină, în continuare, obiectivul unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, în special după alegerea în funcția de Președinte a doamnei Maia Sandu și alegerile parlamentare istorice din 11 iulie, câștigate de forțele pro-reformă și pro-europene. Ne menținem sprijinul consistent pentru cetățenii acestei țări, așa cum am dovedit-o prin fapte – am promis în decembrie, la vizita mea la Chișinău, un pachet substanțial de sprijin, care a fost îndeplinit și chiar depășit prin livrările a peste 500.000 de doze de vaccinuri”, a transmis Iohannis.

El a mai spus că România va ajuta noua putere și instituțiile de la Chișinău pentru realizarea obiectivelor de reformare a statului.

„Am discutat aprofundat cu doamna Președinte Sandu și pe 27 august despre angajamentul ferm și concret al României pentru prioritățile de reformă ale noului guvern. Acest sprijin, acordat în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, va crește exponențial, pentru a duce la apropierea de valorile democratice și europene, prin reforme autentice, în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Acest moment de foarte bun augur trebuie însoțit de un efort tot mai serios și aprofundat de reformă și transformare instituțională, care să crească astfel reziliența Republicii Moldova”, a mai spus șeful statului român.

 

Mădălin Necșuțu
10/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii