Kommersant: Lilian Darii, noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova

Mădălin Necșuțu
01/12/2021
Lilian Darii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (dreapta)

Publicația rusă Kommersant scrie că Lilian Darii a fost agreat de Moscova pentru a fi noul ambasadorul al Republicii Moldova în Rusia. Partea rusă i-ar fi acceptat candidatura lui Darii încă de pe 25 noiembrie.

Lilian Darii este un diplomat de carieră în vârstă de 51 de ani, care, anterior acestei numiri la Moscova, a fost ambasador al Republicii Moldova în Belgia, Luxemburg și la NATO, începând cu 2018.

Publicația rusă Kommersant scrie că Darii este un susținător ferm al apropierii țării de Uniunea Europeană. El a vorbit la în cadrul întâlnirilor OSCE despre „anexarea ilegală a Crimeii” de către Rusia, acțiune pe care a condamnat-o. Darii a început să lucreze în Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova la sfârșitul anilor ’90. Are experiență de lucru în Rusia – în 2000-2001 a fost membru al grupului de asistență OSCE în Cecenia. A deținut funcția de șef al Departamentului de cooperare multilaterală din cadrul ministerului, apoi postul de viceministru de externe.

Poziția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă este vacantă încă din luna august, după scandalul sexual în care a fost implicat fostul ambasador Vladimir Golovatiuc. El a fost acuzat că ar ar fi agresat o angajată a ambasadei, după ce a chemat-o la el în apartament.

Golovatiuc a fost implicat în mai multe incidente în mai puțin de jumătate de an de la numirea sa în funcție în februarie 2021. Primele încălcări, potrivit reprezentanților MAEIE, au început în perioada propunerii candidaturii sale la funcția de prim-ministru de către fosta majoritate PSRM–Șor.

Ulterior, Igor Dodon și-a filmat un episod al vlogului său „Președintele răspunde” chiar în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, deși acesta nu mai avea nicio calitate oficială, ci era doar liderul Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Ministerul a precizat că este interzisă o astfel de practică în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova.

Până la Golovatiuc, fostul ambasador Andrei Neguța a fost rechemat după implicare în mai multe scandaluri legate de contrabandă cu anabolizante.

Mădălin Necșuțu
01/12/2021Follow us on Telegram

Comentarii