La Curtea de Conturi a avut loc un atac cibernetic. Balan: „Urmează să investigăm dacă a fost un atac organizat”

Irina Odobescu
15/07/2021
cc

Bazele de date publice ale Curții de Conturi au fost distruse în urma unui atact cibernetic, efectuat joi, drept urmare pagina oficială a instituției nu funcționează. Șefa secției Relații Externe și Comunicare de la Curtea de Conturi a confirmat pentru Anticoruptie.md că datele acumulate de instituție sunt în siguranță, iar atacul a fost doar asupra informației plasată pe site-ul oficial.  

„Nu se are în vedere că s-au distrus bazele de date ale Curții de Conturi. Noi avem sisteme protejate, unde menținem toată informația. Doar informația de pe site a fost distrusă. La moment suntem în proces de recuperare a site-ului. Se lucrează la restabilirea unei versiunii mai veche a site-ului, cu informații un pic mai vechi. A fost un atac, iar persoanele care au făcut acest lucru nu au fost încă identificate. Urmează să investigăm dacă a fost un atac organizat și se va decide cum se va proceda în continuare, evident cu participarea organelor competente”, a confirmat pentru Anticorupție.md, Violeta Balan, șefa secției Relații Externe și Comunicare. 

În comunicatul Curții de Conturi se sublinia faptul că „distrugerea paginii publice a avut loc în contextul unor audituri de rezonanță și cu impact în societate, la etapa raportării și mediatizării celor mai importante misiuni de audit planificate în activitatea instituției”.

În iunie 2021, Curtea de Conturi  a depistat „neconformități” în administrarea bunurilor și banilor publici la Academia de Științe a Moldovei. Printre neregulile reperate sunt subevaluarea terenurilor, lipsa bunurilor raportate ca fiind procurate, nevalorificarea patrimoniului public, precum și o asigurare precară a gestionării  terenurilor din proprietate publică de stat. 

Curtea a raportat subevaluarea terenurilor în urma necontabilizării a 17,65 hectare de terenuri, proprietate publică de stat, în valoarea de 107,25 milioane de lei. Auditul a scos în evidență lipsa bunurilor în valoare de 64,30 mii de lei – 33% din soldurile inițiale și finale. Este vorba de materiale de uz gospodăresc și rechizite de birou.

De asemenea, o situație precară a fost constatată în cazul asigurării bunei gestionări a terenurilor proprietate publică de stat. Astfel, în 2019, Academia de Științe a exclus din evidența contabilă 33 de terenuri, în valoare totală de circa 318 milioane de lei, cu suprafața totală de circa187,2 hectare, în lipsa actelor de transmitere a terenurilor către Agenția Proprietății Publice, administrator al terenurilor respective.

Curtea de Conturi a constatat, în ianuarie 2020, urmare a raportuluide audit privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, că autoritățile responsabile de concesionarea Aeroportului „nu au acționat în interesul public”. Autoritatea Aeronautică Civilă nu a fost la curent cu toate prevederile contractului și nu a putut răspunde la întrebările ce vizează cerințele IATA, iar Comisia de Monitorizare nu și-a îndeplinit în totalitate atribuțiile. O altă neregularitate ține de investițiile Avia Invest și de lipsa informării suficiente ale celor prezenți, astfel au rămas și întrebări fără răspuns.

„Se formează o concluzie că instituțiile statului, care trebuie să acționeze și să apere interesele acestui stat nu acționează. Nimeni nu își atribuie nimic. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Aeroportul Internațional Chișinău rămân a fi proprietatea statului. Dar așa abordare este inexplicabilă”, a punctat Marian Lupu, președintele Curții de Conturi.

Meniuri întocmite incorect, neutilizarea a circa 29 de milioane de lei, neevaluarea statutului nutrițional al alimentelor, precum și diferența de preț pentru procurarea acelorași alimente sunt unele concluzii ale Raportului de audit efectuat de Direcția a V-a Curții de Conturi privind conformitățile alimentației copiilor în instituțiile de învățământ preșcolare și școlare în 2020.  

Autoritățile publice locale nu au asigurat un control riguros asupra respectării normelor financiare aprobate pentru alimentarea copiilor din instituțiile preșcoalre. Drept urmare, aceasta a condiționat neutilizarea mijloacelor financiare în valoare totală de 28,6 milioane de lei, din care 26,4 milione din buget”, a precizat raportoarea Aurelia Usatîi. 

Irina Odobescu
15/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii