Concluziile Curții de Conturi despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău: „Instituțiile publice nu acționează în interesul statului”

Irina Odobescu
24/01/2020
Foto: captură privesc.eu

Curtea de Conturi a constatat, vineri, în raportul de audit privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, că autoritățile responsabile de concesionarea Aeroportului „nu au acționat în interesul public”.

„Se formează o concluzie că instituțiile statului, care trebuie să acționeze și să apere interesele acestui stat nu acționează. Nimeni nu își atribuie nimic. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Aeroportul Internațional Chișinău rămân a fi proprietatea statului. Dar așa abordare este inexplicabilă”, a punctat Marian Lupu, președintele Curții de Conturi.

Autoritatea Aeronautică Civilă nu a fost la curent cu toate prevederile contractului și nu a putut răspunde la întrebările ce vizează cerințele IATA, iar Comisia de Monitorizare nu și-a îndeplinit în totalitate atribuțiile. O altă neregularitate ține de investițiile Avia Invest și de lipsa informării suficiente ale celor prezenți, astfel au rămas și întrebări fără răspuns.

„Comisia de Monitorizare este unica structura împuternicită să urmăprească investițiile făcute de concesionar la Aeroportul Internațional Chișinău, iar eficiența și obictivitatea Comisiei este pusă sub semnul întrebării. Președintele și vicepreședintele acesteia au fost la cârma Agenției Proprietăți Publice (APP) și aici atest o situație de conflict de interese”, a declarat Viorel Chetraru, vicepreședintele Curții de Conturi.

Potrivit prevederilor contractuale, Comisia de Monitorizare trebuia să se convoace o dată pe semestru, iar auditul a scos la iveală că, timp de doi ani din 2014 până în 2016, Comisia a avut doar o ședință.

„Inițial s-a propus convocarea comisiei o dată pe semestru. Dar este destul de complicat ca acestă Comisie să se expună până la încheierea anului financiar”, a explicat inacțiunile Comisiei, Maria Șendila, șef Direcția parteneriat public-privat și concesiuni din cadrul Agenția Proprietăți Publice.

Cheltuieli abuzive

Avia Invest, a procurat un automobil în valoare de jumătate de milion de lei. Întrebați cum această achiziție poate influența eficiența activității instituției, membrii prezenți au răspuns că „în viitor nu vor mai fi astfel de cumpărături”.

Constatările de la ședința Curții de Conturi vor fi transmise factorilor de decizie care vor determina următoarele acțiuni.

Menționăm că vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a cerut, miercuri, Procuraturii Anticorupție să prezinte informații despre statutul mai multor demnitari, între care Valeriu Lazăr, fost ministru al Economiei, Tudor Copaci, fost șef al Agenției Proprietății Publice, și Iurie Leancă, fost prim-ministru, care au fost implicați în 2013 în elaborarea și aprobarea Hotărârii nr. 321, cu privire la aprobarea concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internaţional Chişinău. Potrivit vicespeakerului, tocmai acel document a a determinat caracterul închis al concursului de concesionare.

Președintele Igor Dodon a accentuat, marți, necesitatea rezilierii contractului prin care Aeroportul Internațional Chișinău a fost privatizat de compania Avia Invest. Șeful statului a mai declarat că a fost încălcată legea, iar pe numele membrilor comisiei care a ales concesionarul sunt deschise dosare penale. 

Irina Odobescu
24/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii