Alexandru Slusari cere Procuraturii să prezinte informații despre statutul lui Leancă, Lazăr și Copaci în dosarul penal privind concesionarea Aeroportului

Anticoruptie.md
22/01/2020

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a cerut Procuraturii Anticorupție să prezinte informații despre statutul mai multor demnitari, între care Valeriu Lazăr, fost ministru al Economiei, Tudor Copaci, fost șef al Agenției Proprietății Publice, și Iurie Leancă, fost prim-ministru, care au fost implicați în 2013 în elaborarea și aprobarea Hotărârii nr. 321, cu privire la aprobarea concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internaţional Chişinău. Potrivit vicespeakerului, anume acel document a dispus caracterul închis al concursului de concesionare.

Mai mult ca atât, Slusari subliniază că hotărârea de Guvern a stabilit că toate taxele aeronavice rămân neschimbate, fapt care a permis păstrarea taxei de 9 EURO per pasager în cadrul contractului de concesionare. Deputatul nu exclude că oamenii legii ar încerca să-i facă țapi ispășitori pe membrii Comisiei care au organizat concursul de selecție a concesionarului.

Amintim că, marți, președintele Igor Dodon a declarat în cadrul unei conferințe de presă că există mai multe temeiuri pentru rezilierea contractului prin care Aeroportul Internațional Chișinău a fost privatizat de compania Avia Invest. 

Amintim că acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. 

La 19 august 2019, compania NR Investment Limited a anunțat, printr-un comunicat, că a achiziționat 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, care deține dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional Chișinău. La 29 august, în presă au apărut informații precum că NR Investments Ltd a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din compania Avia Invest. Guvernul a precizat însă că „nu a fost informat despre încheierea procesului de cumpărare”.

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Este vorba de hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău, scoțând în vileag scheme, interese și proceduri fraudate. Investigațiile pot fi citite aici și aici. Reporterii CIJM au deconspirat, în alte două investigații, și interesele private ale unor demnitari de stat în legătură cu concesionarea Aeroportului Chișinău, precum și lipsa de reacție a instituțiilor publice, care treabuiau să investigheze abuzurile și conflictele de interese. Anchetele pot fi citite aici și aici.    

Anticoruptie.md
22/01/2020

Comentarii