Legământ împotriva fărădelegii: nouă șefă a Procuraturii Anticorupție a depus jurământul

Anticoruptie.md
05/08/2022
Sursa: Președinția RM

Veronica Dragalin a depus jurământul  de învestire în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție. Aceasta a fost însoțită la ședința Consiliului Superior al Procurorilor  (CSP) de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

În debutul ședinței, Veronica Dragalin a fost prezentată de preşedinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc. Vădit emoționată, Dragalin a jurat să respecte „cu strictețe Constituția Republicii Moldova, drepturile și libertățile omului și să îndeplinesc conștiincios obligațiile ce îmi revin”.

Conform procedurilor, jurământul în formă scrisă este contrasemnat de procurorul general și președintele CSP.

Veronica Dragalin şi-a început activitatea în calitate de şefă a Procuraturii Anticorupţie pe 1 august. Aceasta a fost prezentată procurorilor în cadrul unei ceremonii de către președinta, Maia Sandu, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Sergiu Litvinenco a pus accentul pe faptul că Veronica Dragalin a lăsat o carieră de succes în Statele Unite şi a revenit în Republica Moldova pentru a lupta cu corupţia.

„Mi-am exprimat încrederea că experiența de lucru în calitate de procuror federal din SUA o va ajuta pe doamna Dragalin să atingă obiectivele propuse în conceptul de management și dezvoltare instituțională cu care a participat la concurs: combaterea corupției, reformarea instituției prin îmbunătățirea și eficientizarea proceselor. Cu alte cuvinte, o reformă structurală serioasă va face ca Procuratura Anticorupție să devină o instituție puternică și rezistentă în timp, indiferent de schimbările politice sau guvernamentale din țară”, a declarat ministrul Justiţiei.

CSP a desemnat-o la începutul lunii iunie pe Veronica Dragalin drept câștigătoare a concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. 

Veronica Dragalin a avut o carieră apreciată în SUA, acolo unde a ajuns procuror adjunct a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Ea este deţinătoare a mai multor premii obţinute pe parcursul carierei sale, cum ar fi premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili şi Premiul Directorului FBI. A fost nominalizată la Premiul Național pentru Tânărul Avocat Federal şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din forțele federale de justiție.

Dragalin a emigrat încă de mică cu familia sa în Italia, Germania, apoi în SUA, unde a ajuns la vârsta de 11 ani.

În 2008, Veronica Dragalin a absolvit Facultatea de Biologie şi Chimie a Universității din Durham, Carolina de Nord, iar în 2011, Facultatea de Drept a Universității din Virginia.

Viorica Dragalin vorbeşte, pe lângă limba maternă – româna, cinci limbi străine: engleza, spaniola, rusa, germana şi italiana.

Anticoruptie.md
05/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii