Luptătorii din umbră, spaima rușilor în teritoriile ocupate temporar. ISW: „Partizanii sunt noua față a rezistenței ucrainene”

Viorica Mija
22/06/2022
Sursa: Forțele Armate ale Ucrainei

Militarii ruși din teritoriile ocupate temporar se confruntă cu dificultăți majore după ce mișcarea de partizani a devenit mai puternică. Apărătorii nu le permit invadatorilor să-și întărească pozițiile în zonele capturate. Este concluzia Institutului American pentru Studiul Războiului.

Ocupanții din Starobilsk, regiunea Lugansk, care forțează locuitorii să adopte cetățenia rusă, se confruntă cu o rezistență uluitoare din partea unor grupuri de patrioți. Aceștia explică locuitorilor de ce „oferta este una otrăvită”.

Potrivit experților ISW, anume aceste acțiuni de informare ar putea împiedica Federația Rusă să-și introducă cetățenia în teritoriile ocupate temporar sau, cel puțin, să zădărnicească aplicarea acestui plan la o scară mare.

Cele mai puternice mișcări ale partizanilor sunt în regiunea Herson. Recent, patrioții din umbră, cum sunt supranumiți, au organizat o acțiune publică, la care i-au invitat pe ruși să intoneze imnul Ucrainei, după care au distribuit pliante cu fotografiile și datele de contact ale persoanelor care colaborează cu regimul de ocupație.

În plus, partizanii sunt cei care furnizează informații corecte locuitorilor zonelor ocupate temporar, care sunt asaltați de falsuri emise de ocupanți. Totodată, aceștia informează și autoritățile ucrainene în ceea ce privește tacticile folosite de ruși în teritoriu.

În orașul Melitopol, din regiunea Zaporojie, localitate ocupată de ruși încă de la începutul lunii martie, partizanii ucraineni sabotează în continuare orice încercări ale armatei ruse de a institui anumite reguli.

Pe 19 mai, de exemplu, apărătorii au deraiat un tren blindat rus, care transporta personal și muniții.

Viorica Mija
22/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii