Mai multe voci feminine în presă// Centrul de Investigații Jurnalistice a lansat baza de date cu femei experte din Moldova, Ucraina, Armenia și Georgia

Tatiana Gherța
22/11/2023
CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a lansat marți, 21 noiembrie, o bază de date interactivă în care au fost incluse contacte ale femeilor experte pe diferite domenii. Baza de date WIJN conține informații și date de contact ale expertelor din patru țări - Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Armenia. Noul instrument dedicat jurnaliștilor a fost elaborat în cadrul Rețelei Jurnalistelor de Investigație - WIJN (Women Investigative Journalist Network), cu sprijinul International Media Support din Danemarca. Expertele prezente la evenimentul de lansare au salutat inițiativa Clubului Jurnaliștilor de Investigație și au punctat importanța menținerii echilibrului de gen în mass-media.

La momentul lansării baza de date conține 39 de experte din Republica Moldova, care și-au format expertiză în diferite domenii, și peste 70 de experte din Ucraina, Georgia și Armenia. Președinta CIJM, Cornelia Cozonac, a menționat că selectarea expertelor pentru a fi incluse în baza de date se face după criterii de profesionalism, notorietate și se ține cont de disponibilitatea femeilor de a fi contactate de jurnaliști și ca datele și informația despre ele să fie făcută publică.

Site-ul are o structură simplă, în funcție de domeniul de interes poate fi introdus în căsuța „Expert în căutare” un cuvânt cheie, iar motorul de căutare generează informația despre expertele pe domeniul solicitat. 

Pe lângă identificarea expertelor, baza de date poate fi completată. De asemenea, pe lângă informațiile despre datele de contact și portofoliul expertelor incluse în baza de date WIJN, platforma oferă posibilitate utilizatorilor să interacționeze direct cu expertele, prin trimiterea mesajelor on-line.

La discuții au fost invitate experte din domeniul anticorupție, sănătate, educație si protecție socială, domenii prioritare pentru un proiect mai larg, desfasurat de CIJM și Asociația Presei Independent,cu suportul GIZ-Moldova si Uniunea Europeană. Expertele au remarcat faptul că acest instrument nu are doar scopul de prezentare a femeilor care pot oferi expertiză, argumente și fapte pe anumite domenii, dar poate schimba și stereotipurile legate de rolul femeilor în societate. 

Experta în domeniul drepturile copilului, anticorupție, transparența bugetară, combaterea corupției in sistemul educației, co-fondatoarea Asociației Obștești Părinți Solidari, Ala Revenco, a evidențiat că în ultimii ani se remarcă un interes scăzut din partea mass-media față de opinia experților. De cele mai multe ori este prezentat punctul de vedere al autorităților, iar comentariile experților sunt lăsate în umbră. 

„Comparativ cu câțiva ani în urma prezența experților la TV și radio a scăzut mult. S-a făcut o tradiție sa fie chemat politicianul, și nu mai este invitat și un expert care sa contrazică ceea ce spun autoritățile. Acest lucru trebuie să fie corectat, de revenit la formatul în care sunt prezenți la emisiuni atât politicieni, dar și societatea civilă. Femeile sunt solicitate la nivel de mass-media scrisă, portaluri de știri, aici suntem solicitați. Timpul nostru îl dedicăm în bază de voluntariat. Pentru mine e o surpriză, chiar merită sa fie o asemenea bază de date. (...) Vin și cu o sugestie, către TV și radio ca să facă dezbateri sa invite societatea civilă la subiectele pe care le abordează”, a precizat Ala Revenco.

„Astăzi in medicina este nevoie de experți. Pacientul nostru cauta în Google informații despre maladia pe care o are și cauta acolo autotratamente. Avem cercetători cu informație utila, de ultima ora. Astăzi problemele sunt nu doar ce tine de tratament. Nu avem cultura de a preîntâmpina unele maladii. Astăzi mai este valabil și argumentul: „am auzit de la o vecină”. În această sferă se perindă deseori neprofesioniști, fără studii medicale și aici este grav. Este bine venit să fie mai mulți experți în sănătate”, a remarcat experta in sănătate publică, doctor in științe medicale, Luminița Suveică. 

„Schimbarea stereotipurilor legate de rolul femeilor în societate. În acest domeniu este mult mai larg, o sa recomand mai multe experte sa aplice la acest portal. Asistenta sociala este domeniu feminizat, dar sunt puțin promovate. Este cazul ca mai ales în contextul reformei protecției sociale sa fie implicate femei. Prezența în presă a femeilor experte va permite o schimbare de abordare. Prezența femeilor este prea puțina. Acesta este un indicator legat de drepturile femeilor și a bărbaților din Republica Moldova”,  a remarcat experta în domeniul politicilor sociale, Anastasia Oceretnii. 

Experta în finanțe publice si management, transparența bugetară și anticorupție, Tatiana Savva, a argumentat cauza pentru care femeile sunt mai puțin prezente în spațiul public prin faptul că angajamentele față de cele ale bărbaților sunt diferite. 

„Pe parcursul ultimilor 13 ani în calitate de expert am fost o norocoasa sa am o colaborare bună cu mass-media. Prezenta mea nu a fost pentru raiting, dar a fost bazat pe faptul că am avut o experiență demonstrată în ceea ce am făcut pe parcursul anului. Totul a fost bazat pe fapte, date, legislație și argumente legate de ce se putea de făcut mai bine. De ce femeile nu ajung la TV seara? Elementar, pentru ca avem alte angajamente și roluri pentru femei. Înțelegând care sunt provocările nu neapărat acest lucru e posibil și mai exista un singur element, ajungând la TV ai nevoie sa arăți bine. Am participat în emisiuni cu politicieni unde am adus valoare adăugată. Trebuie de evidențiat faptul că cercetarea oricărui subiect necesită timp. Asta nu e vorba de discriminare de gen, dar ce înseamnă un expert EL/EA? Cine sunt ei și ce au arătat pe parcursul anilor? Este o provocare de timp, angajamente, bani și bugete, dar și modul cum se lucrează în presă în acest moment. Ne este mai ușor să transmitem un mesaj pe e-mail, cred că acest lucru poate fi făcut cu ajutorul popularizării acestei baze de date”, a spus Savva. 

Prin intermediul platformei jurnaliștii pot accesa și solicita informații inclusiv de la expertele din Ucraina, Georgia și Armenia. Autorii proiectului au făcut apel către utilizatorii platfomei să completeze baza de date cu nume noi, care prezintă interes pentru publicul larg și pentru expertiza pe care o au în diferite domenii.

Baza de date a fost elaborată în cadrul Women Investigative Jurnalists Network (WIJN) - Rețeaua Jurnalistelor de Investigație din țările Parteneriatului Estic, de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) împreună cu Institutul pentru Dezvoltare a Presei Regionale din Ucraina, Monitor-Studio din Georgia și Media Initiative din Armenia, cu suportul International Media Support (IMS) din Danemarca. 

Clubul Jurnaliștilor de Investigație s-a desfășurat în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”, realizat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente, cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).  

 

Tatiana Gherța
22/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii