Mai mulți jurnaliști și activiști civici ar fi fost interceptați în timpul guvernării democraților

Anticoruptie.md
22/11/2019

Mai mulți jurnaliști, activiști civici și profesori ar fi fost interceptați în perioada de guvernare a democraților, la indicația lui Alexandru Jizdan, iar operațiunea ar fi fost condusă de Gheorghe Cavcaliuc. Informația a fost dezvăluită de președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, Chiril Moțpan, în cadrul unui briefing de presă susținut vineri.

Deputatul Blocului ACUM a prezentat și o listă a jurnaliștilor care ar fi fost interceptați, printre care se numără și președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, dar și jurnaliștii Constantin Cheianu, Val Butnaru, Natalia Morari, Mariana Rață, Valentina Ursu, Ion Preașcă, Alina Radu și alții.

Precizăm că RISE Moldova a scris anterior că în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje de pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

La sfârșitul lunii iulie curent, Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, cunoscută drept Direcția a 5-a, a fost lichidată. Un ordin în acest sens a fost semnat de către fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, în urma constatării mai multor abuzuri grave în cadrul acestei structuri.

Acesta a menționat că angajații Direcției a 5-a au efectuat, în perioada 1 ianuarie 2017–8 iulie curent, 28.958 de operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal. Evaluarea internă, inițiată de ministrul de Interne, a relevat și faptul că înființarea și funcționarea Direcției a avut loc cu multiple abateri de la prevederile cadrului normativ în vigoare, iar regulamentul privind organizarea și funcționarea acestei structuri a scos în evidență suprapuneri și dublări ale unor competențe atribuite altor direcții ale INI. 

Anticoruptie.md
22/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii