Maia Sandu cere judecătorilor constituționali să spună public pentru cine și-au dat votul: „Presupunem că votarea președintelui CC a fost viciată”

Cornelia Cozonac
19/08/2019

Prim-ministra Maia Sandu, a cerut luni, ca fiecare din cei șase judecători constituționali să spună public pentru cine și-a dat votul ca să fie promovat în funcția de președinte al Curții Constituționale. Mesajul șefei Guvenului vine după ce alegerea, prin vot secret, a lui Vladimir Țurcan, exponentul Partidului Socialiștilor, la conducere CC a trezit discuții controversate și suspiciuni că votul ar fi fost viciat. Judecătoarea Curții Constituționale, Liuba Șova, a dezvăluit că alegerea lui Vladimir Țurcan ar fi fost aranjată și că ea ar fi primit „recomandări” de a vota într-un anumit fel.      

„Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în singura instituție de jurisdicție constituțională din țară. Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

 

Vicepremierul, ministru al Internelor,  Andrei Năstase, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că a fost „surprins” de alegere și că și-ar fi dorit în fruntea CC „o personalitate din societatea civilă”. În opinia sa, întregul proces de alegere a noii Curți Constiuționale arată că statul rămâne „capturat”.

Președintele Igor Dodon a apreciat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, alegerea deputatului socialist Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale drept „un mod prin care se va promova o reformă autentică a justiției, iar judecătorii vor fi imuni politic și eficienți profesional”. Dodon și-a exprimat totodată speranța că factorii politici  vor adopta o poziție de „abordare neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau animozități personale afișate public”, fără să specifice dacă i-a avut în vedere pe partenerii de coaliție.

Cornelia Cozonac
19/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii