Maia Sandu critică dur conducerea CNA, SIS și PG: „Zero rezultate. Nicio investigație de anvergură dusă la bun sfârșit”

Marcela Meglei
26/01/2021

Declarații dure au fost lansate marți de președinta Maia Sandu, în debutul primei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate. Șefa statului a criticat activitatea conducerii mai multor instituții, între care Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală. Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de inacțiunea instituțiilor de drept. Ea a subliniat că se truchează licitații de milioane, se fură banul public, dar nicio investigație de anvergură nu este dusă la bun sfârșit. 

„Eu sunt mirată că dvs nu faceți legătura dintre inacțiunile instituțiilor pe care le conduceți și dramele pe car le trăiesc cetățenii. Sunt adevărate drame, pentru că atunci când oamenilor li se iau afacerile, când ajung să facă închisoare fără nicio vină, aceasta este o dramă. Atunci când oamenii nu au acces la servicii medicale pentru că din sistemul medical la achiziții publice se fură sute de milioane de lei de ani de zile și aceste sute de milioane furate nu ajung pentru a cumpăra echipamente moderne care ar putea salva vieți. Nu am văzut niciun caz dus până la capăt și măcar pedepsit cineva. Îmi pare rău că unii nu văd legăturile directe din corupție și dezvoltarea țării”, a punctat Maia Sandu.

Potrivit ei, situația în care se află țara este „o mare rușine pentru toți conducătorii acestor instituții”.

„În ultimii 30 de ani, cetățenii Republicii Moldova au fost furați în mod sistematic de un grup de hoți, chiar criminali le-aș spune, conectați cu politicul și justiția. Poftele nelimitate a acestor hoți protejați au sărăcit și alungat un milion de oameni. Nicăieri în altă parte nu s-au făcut spălări de bani mai mari de câteva ori de PIB-ul țării. Între timp, noi ne-am pricopsit cu o sumedenie de instituții menite să facă justiție, să combată corupția, cu o sumedenie de legi. Pe hârtie avem cea mai sofisticată infrastructură instituțională de combatere a corupției. Cetățenii plătesc salarii mari acestor instituții, în timp ce corupția crește și înflorește. Nu se vede niciun efort al instituțiilor care demonstrează că se apucă de lucru. Niciunul”, a continuat șefa statului.

Președinta Maia Sadu a decretat luni o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate. Printre noii membri sunt deputații Chiril Moțpan, fracțiunea Platfoma Demnitate și Adevăr, Sergiu Litvinenco, fracțiunea PAS, viceguvernatorul Băncii Naționale, consilieri prezindențiali și reprezentanți ai unor organizații din societatea civilă. 

Marcela Meglei
26/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii