Maia Sandu, despre embargoul Rusiei la fructe: „Ne întrebăm dacă este o problemă economică sau politică”

Mădălin Necșuțu
17/08/2022

Președintele Maia Sandu a declarat marți că nu înțelege dacă motivele noului embargo la fructele moldovenești impus de Rusia pe 15 august este de natură tehnică sau de natură politică, din moment ce aceste produse sunt primite în UE, o piață mult mai riguroasă în standarde decât cea rusă.

„În momentul în care Federația Rusă are niște argumente, noi vrem să le auzim, să vină să verifice lucrurile pe loc și să vedem o decizie. Noi, evident, suntem interesați ca toate produsele noastre să corespundă standardelor, mai ales că noi exportăm pe piețe mult mai riguroase, pentru că piețele europene sunt mult mai riguroase decât piața din Rusia. Dacă apare o problemă de ordin tehnic, vrem să avem certitudinea că este o problemă de ordin tehnic și noi o rezolvăm. Atât cât în lista localităților care nu mai pot exporta în Rusia nu apar localități unde au fost depistate asemenea probleme, ne întrebăm dacă este o problemă economică sau politică”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru NordNews.

Ea a mai precizat că Ministerul Agriculturii se află în discuții cu partea rusă, dar în același timp Guvernul poate căuta și alte piețe de desfacere într-un timp foarte scurt.

Declarațiile Maiei Sandu vin după ce Rusia a anunțat săptămâna trecută că va bloca din nou produsele vegetale din Republica Moldova pentru a mai fi importante pe teritoriul său, sub pretextul că ar avea dăunători și diverse boli. Agenția de stat rusă fitosanitară Rosselhoznadzor și-a motivat decizia care ar urma să intre în vigoare din 15 august prin faptul că aceste produse din Republica Moldova „încălcă repetat standardele de calitate”.

„Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale carantinabile pe teritoriul Federației Ruse începând cu 15 august 2022. Motivul interdicției a fost depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră în Rusia, despre care partea moldovenească a fost anterior informată în mod repetat de către serviciu”, a declarat directorea Rosselhoznadzor, Iulia Melano, citată de agenția de presă rusă RIA Novosti.

Restricțiile vor fi aplicate pe majoritatea raioanelor Republicii Moldova, cu excepția celor din regiunea separatistă transnistreană, acolo unde Rusia nu a găsit nicio problemă de calitate.

Mădălin Necșuțu
17/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii