Maia Sandu îndeamnă moldovenii să se întoarcă acasă și să ajute parcursul european. Mesajul ei pentru Zilele Diasporei

Mădălin Necșuțu
19/08/2022

Șefa statului, Maia Sandu, a făcut, vineri, o radiografie a efortului autorităților de la Chișinău pentru cetățenii moldoveni din diaspora, cu ocazia deschiderii oficiale a Zilelor Diasporei 2022 și i-a invitat pe aceștia să revină în țară. 

„În acest an, am continuat să consolidăm relațiile bilaterale cu alte state, în interesul cetățenilor noștri. Aceste relații au dat roade bune pentru Republica Moldova pe plan internațional și pentru cetățenii noștri pe plan bilateral”, a declarat ea.

Președintele a mai enumărat și o serie de acorduri bilaterale cu statele în care există comunități importante de moldoveni.

„Din luna august a anului trecut, am semnat mai multe acorduri bilaterale ce apără interesele cetățenilor noștri stabiliți peste hotare. Acordurile în domeniul securității sociale, semnate cu Grecia și Spania, permit moldovenilor stabiliți în aceste state să primească pensie în ambele state, în funcție de stagiul de contribuție. Avem un nou acord de recunoaștere a diplomelor de studii cu Italia. Cu Lituania și Germania am semnat acorduri privind facilitarea obținerii permisului de conducere, care simplifică reperfectarea permisului după sistemul din țările respective. Acordul privind evitarea dublei impuneri, semnat cu Franța, va facilita investițiile franceze și schimburile economice dintre țările noastre”, a precizat Maia Sandu.

Acte livrate peste hotare și taxe mai mici

Micșorarea taxeor consulare cu circa 60% din 2023 a fost un alt exemplu de beneficii orientate pentru diaspora, precum și taxe zero pentru eliberarea pașapoartelor pentru minori.

„Semnătura electronică poate deja să fie solicitată în toate oficiile consulare. Costul acestui serviciu pentru cetățenii din diasporă este identic cu cel pentru moldovenii de acasă. La sfârșitul lunii iulie a fost lansat serviciul MDelivery - un serviciu de livrare a documentelor, care funcționează inclusiv și peste hotarele țării. Acum, cetățenii care dețin semnătura electronică pot solicita acte de la Agenția Servicii Publice, care vor fi livrate acolo unde sunteți, peste hotare”, a mai spus ea.

Maia Sandu a mai vorbit și despre scutirea de taxe pentru cei care revin cu traiul în Republica Moldova de taxe pentru introducerea în țară a obiectelor de uz personal și a unui mijloc de transport. Legea va intra în vigoare la 1 octombrie, de atunci pot fi depuse cererile de scutire.

„Acesta e doar un început pentru un proces prin care vrem să reunim familiile acestei țări. Vor urma și alte acțiuni în această direcție […] Căutăm soluții pentru încurajarea implicării profesionale a moldovenilor stabiliți peste hotare în activități în Republica Moldova, pentru sporirea legăturilor culturale, dar și pentru însoțirea și ghidarea celor care doresc să investească acasă.

„Bogăția principală a Moldovei sunt oamenii ei, oriunde s-ar afla. Suntem datori să avem grijă de această resursă și să o valorificăm pe deplin. De aceea, dragi cetățeni din diaspora, vrem să știți: sunteți oricând bineveniți acasă. Republica Moldova se schimbă. Cetățenii au ales calea dezvoltării după model european”, a mai spus Maia Sandu.

Pe parcursul celor două zile, participanții la Zilele Diasporei 2022 vor avea parte de un dialog deschis cu reprezentanții autorităților.

Mădălin Necșuțu
19/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii