Maia Sandu, la Atena: „Ne confruntăm cu propriile provocări fără precedent în domeniul energiei, securității și economiei”

Anticoruptie.md
05/07/2022
Sursa: Președinția RM

Probabil, nicio țară nu a fost afectată mai tare decât Republica Moldova de creșterea costurilor și de incertitudinile tot mai mari legate de aprovizionarea cu energie. Declarația a fost făcută de președintele țării Maia Sandu, la Atena. Capitala elenă găzduiește masa rotundă organizată de The Economist.

Șefa statului a mai menționat că „nicio țară, în istoria recentă, nu a suferit și nu s-a sacrificat așa cum o face Ucraina”.

„Acțiunile noastre de azi vor determina viața noastră de mâine. Suntem datori să susținem în continuare Ucraina - pentru că nicio țară, în istoria recentă, nu a suferit și nu s-a sacrificat așa cum o face Ucraina -, să apărăm democrația și să stopăm tendințele autoritare. Acțiunile noastre de azi vor determina viața noastră de mâine”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că e nevoie de soluții urgente pentru a opri creșterea galopantă a prețurilor, pentru ca oameni să nu fie nevoiți să aleagă între pâine și libertate.

„Ne confruntăm cu propriile provocări fără precedent în domeniul energiei, securității și economiei. Nu știm cât timp cetățenii noștri vor fi capabili să suporte povara creșterii prețurilor la alimente, utilități și combustibil. Astăzi, cetățenii noștri plătesc deja pentru gaz un preț de șase ori mai mare decât anul trecut”, a mai spus șefa statului.

”Democrația ar putea fi unul dintre lucrurile pe care oamenii ar fi gata să îl sacrifice, pentru a fi sătui și în siguranță. Aceasta nu este o problemă a Republicii Moldova, ci este o vulnerabilitate a multor democrații fragile care depind de importurile de energie și sunt nevoite să plătească acum prețuri anormale. Suntem recunoscători partenerilor noștri europeni și altor parteneri occidentali care au tot încercat să ne ajute”, a conchis Maia Sandu.

Cea de-a 26-a masă rotundă, axată pe „Antiteze, transformări și realizări într-o lume în schimbare", are loc în perioada 5 - 7 iulie 2022, într-o  stațiune de pe litoral.

Șefi de stat, prim-miniștri, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, lideri din mediul de afaceri și finanțe, academic și mass-media se vor alătura pentru un dialog privind identificarea soluțiilor la problemele economice de actualitate. Masa rotundă de trei zile este transmisă în direct în peste 35 de țări.

Miercuri, 6 iulie, Maia Sandu se va afla în vizită de lucru la Vilnius, la invitația omologului său, Gitanas Nauseda. Președintele Republicii Moldova va participa la celebrarea Zilei Statalității Lituaniei și se va întâlni cu oficiali de rang înalt ai țării.

 

Anticoruptie.md
05/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii