Maia Sandu, la ședința Consiliului de Integritate al ANI: „De ce pentru unele dosare de rezonanță termenele de examinare depășesc mai mult de un an?”

Marcela Meglei
15/03/2021
Foto: captură privesc.eu

Președinta Maia Sandu a criticat luni activitatea Autorității Naționale de Integritate. Șefa statului a participat în format online, la ședința Consiliului de Integritate al ANI, în cadrul căreia s-a arătat nemulțumită că, în trei ani, de când a fost reformată instituția, au fost inițiate doar șase cazuri de confiscare a averilor dobândite ilegal și niciunul finalizat. În același timp, ea s-a arătat nedumerită că pentru unele dosare de rezonanță termenele de examinare depășesc mai mult de un an, fără să se fi efectuat acțiuni pe aceste dosare.

Șefa statului a subliniat că așteaptă ca Autoritatea Națională de Integritate să se ocupe de averile ilegale ale marilor corupți, în special, din corupția politică și nu de presiuni selective asupra unor primari și funcționari cu încălcări minore.

„Aici nu se văd rezultatele activității autorității. Într-un fel vedem anumite acțiuni, dar care sunt mai mici. Se caută „nod în papură” în cazul unor conflicte mici de interese, îna cadrul APL-urilor. Sunt de acord că toate lucrurile trebuie sancționate, dar atunci când se prioritizează acțiunile autorității și se caută acele mici conflicte de interes, dar rămân pe dinafară cazurile grave de îmbogățire ilicită, atunci nu este clar de ce asta se întâmplă, nu este clar dacă este lipsă de competență sau de curaj, sau dacă sunt anumite înțelegeri între cei care trebuie să combată îmbogățirea ilicită și cei care beneficiază de această îmbogățire ilicită.

Aș vrea să înțeleg de ce se tergiversează anumite controale care au fost inițiate de ani și nu au fost duse la bun sfârșit”, a declarat Maia Sandu în cadrul ședinței. 

Amintim că, la un an și două luni de la inițierea procedurii de control al averii procurorului general adjunct, Ruslan Popov, după publicarea unei anchete CIJM, inspectorii Autorității Naționale de Integritate încă nu au emis un act de constatare. Într-un comentariu oferit reporterilor portalului Anticoruptie.md de purtătoarea de cuvânt a ANI se arată că procedura de control încă se află la etapa de acumulare a materialelor probatorii

Marcela Meglei
15/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii