De un an și două luni inspectorii ANI verifică averea procurorului general adjunct, Ruslan Popov. Care sunt motivele tergiversării

Mariana Colun
15/03/2021

La un an și două luni de la inițierea procedurii de control al averii procurorului general adjunct, Ruslan Popov, după publicarea unei anchete CIJM, inspectorii Autorității Naționale de Integritate încă nu au emis un act de constatare. Într-un comentariu oferit reporterilor portalului Anticoruptie.md de purtătoarea de cuvânt a ANI se arată că procedura de control încă se află la etapa de acumulare a materialelor probatorii. 

„Acțiunile pe care le întreprinde inspectorul de integritate nu sunt publice. Abia când se constată încălcarea sau nu, se emite actul și se publică pe site-ul ANI. Nu ține doar de inspector, el solicită informații și de la alte entități. Totodată, mai este etapa când inspectorul trebuie să obțină punctul de vedere al subiectului, și respectiv trebuie să probeze orice acuzație adusă. Controlul averii este un control mai complex față de celelalte ce țin de conflicte de interese sau incompatibilitate. Inspectorul trebuie să obțină probatoriul pentru fiecare detaliu din control

Tergiversarea nicidecum nu este determinată de ANI, sunt niște proceduri și legate de termene în cadrul controlului, pe care inspectorul este obligat să le respecte, pentru că ulterior subiecții contestă actele noastre în judecată”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Autorității Naționale de Integritate, Maria Dastic.

Precizăm că la 11 februarie, deputata Platformei DA din Parlament, Inga Grigoriu, a adresat ANI un demers în care a solicitat detalii despre controlul averii procurorului general adjunct, Ruslan Popov.

CIJM a publicat la începutul anului trecut două anchete despre averea lui Ruslan Popov și afacerea pe care ar gestiona-o procurorul, dar care este înscrisă pe numele tatălui său, care este pensionar. Ancheta despre averea lui Ruslan Popov menționa despre casa cu trei niveluri, evaluată de experți la cel puțin două milioane de lei, pe care omul legii a trecut-o în declarația de avere și interese personale la prețul de 111.000 de lei. În anchetă se mai arăta că, în 2014, Popov le-a donat socrilor un teren pe care aceștia și-ar fi construit în scurt timp un imobil de peste 160 de metri pătrați. În declarația de avere pentru 2018, Ruslan Popov a declarat că, în 2014, a împrumutat de la socrul său 10.000 de euro, iar peste doi ani, 50.000 de euro de la soacra sa, datorii pe care s-a obligat să le achite timp de 20 de ani. Doar că Ion Oprea a decedat câțiva ani în urmă.

A doua zi după publicarea anchetei, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care se arăta că Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit și automobilelor Hyundai Santa Fe, nu-i aparțin lui, ci părinților, împreună cu familia fratelui, anumite contribuții având și socrii săi. Pentru că Ruslan Popov insista că averea sa se datorează socrilor originari din satul Utkonosovka, raionul Izmail, din Ucraina, reporterii CIJM au fost în localitatea respectivă unde au constatat că aceștia au dus un trai modest.

După publicarea anchetelor, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a cerut Autorității Naționale de Integritate să verifice averea adjunctului său, pentru a evita „tălmăciri eronate și aberații”. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, procurorul general a luat această decizie chiar la solicitarea lui Ruslan Popov. 

De partea cealaltă, reprezentanții ANI precizau că inspectorii de integritate au început verificarea averii lui Ruslan Popov, cu aproape trei săptămâni înainte de solicitarea procurorului general, după ce a fost sesizată de către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Ulterior, Ruslan Popov a acționat în judecată Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova pentru lezarea onoarei și demnității. 

Mariana Colun
15/03/2021Follow us on Telegram

Comentarii